02.01.2020

Чи впливає процентна позика на ПДВ-розподіл?

Наше підприємство видало процентну позику. Чи потрібно відсотки за нею показувати в неоподатковуваному рядку 5 декларації з ПДВ? Чи світить через це ПДВ-розподіл? Чи беруть участь ці відсотки в розрахунку ЧВ?

Формально при процентній позиці вимальовується послуга (з надання в користування грошових коштів) і плата за неї у вигляді відсотків.

Водночас такі грошові суми не спричиняють ПДВ-наслідків, оскільки операції з надання послуг, пов’язаних із залученням, розміщенням і поверненням коштів за договорами позики, не є об’єктом ПДВ (п.п. 196.1.5 ПКУ).

Але раз маємо справу з необ’єктною операцією, то виникає запитання: чи необхідно показувати її в «безПДВшному» рядку 5 декларації з ПДВ? Адже до рядка 5 слід включати і необ’єктні постачання з одночасним розшифруванням у таблиці 1 додатка Д6 до декларації з ПДВ. А декларування неоподатковуваних постачань, у свою чергу, може спричинити необхідність розподілу ПДВ.

У зв’язку з цим нагадаємо, що до декларації з ПДВ слід уключати не всі поспіль операції, а тільки операції постачання (п. 5 розд. III, п.п. 1 п. 3 розд. V Порядку № 21). Тобто при заповненні рядків розділу I декларації потрібно враховувати визначення термінів «постачання товарів» (п.п. 14.1.191 ПКУ) і «постачання послуг» (п.п. 14.1.185 ПКУ).

Причому і п.п. 6 п. 3 розд. V Порядку № 21 також вимагає показувати в рядку 5 декларації обсяги операцій з постачання товарів/послуг, які згідно зі ст. 196 ПКУ включені до переліку операцій, що не є об’єктом оподаткування ПДВ. Тож хоча коло необ’єктів зі ст. 196 ПКУ — широке, проте якщо неоподатковувана операція, згадана в ст. 196 ПКУ, при цьому не є постачанням, то їй не місце в рядку 5 декларації з ПДВ.

З урахуванням цього зазначимо, що власне операції з надання/погашення позики (тобто видачі/повернення коштів) не вписуються у визначення постачання товарів/послуг у розумінні пп. 14.1.185, 14.1.191 ПКУ. Тому такі операції не потрібно відображати в декларації з ПДВ.

Що ж до відсотків, то, на подив,

отримання процентів податківці також не вважають операцією постачання

І, наприклад, у схожих «процентних» ситуаціях контролери роз’яснюють, що не підпадають під визначення постачання товарів/послуг (БЗ 101.24):

відсотки за депозитами, отримані від банків;

відсотки за залишками на банківських рахунках (тобто кошти, що надходять платникам від банків як плата за середньоденними залишками на поточних рахунках).

А раз відсотки не є постачанням, то — резюмують фіскали — вони не є об’єктом ПДВ і відображенню в декларації з ПДВ не підлягають.

Якщо податківці послідовні, аналогічної позиції вони повинні дотримуватися і щодо процентних позик.

Тобто аналогічно депозиту говорити, що й при позиці відсотки не відповідають визначенню постачання і не підлягають відображенню в декларації з ПДВ (і, отже, ПДВ-розподілу і розрахунку ЧВ не спричинять). Проте для спокійного їх недекларування краще отримати ІПК на свою адресу.

Ну і нагадаємо, що можливість видачі процентних позик за рахунок власних коштів звичайними підприємствами, які не є фінустановами, і звичайними фізособами, сьогодні підтримують суди і визнають податківці (лист ДФСУ від 21.05.2019 р. № 2283/6/99-99-14-06-01-15/ІПК). Детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 94, с. 2.