№1-2

Податки та бухгалтерський облік, січень, 2020/№ 1-2 Інші номери журналу ›
  • Розподіл ПДВ: кого може стосуватися Якщо придбані з ПДВ товари, послуги, необоротні активи платник одночасно використовує і в оподатковуваній, і в неоподатковуваній діяльності, йому необхідно нарахувати компенсуючі податкові зобов’язання (ПЗ) у порядку, передбаченому ст. 199 ПКУ. Думаєте, вас це не стосується? Може, й ні. Хоча необхідність розподілу ПДВ цілком може намалюватися і при уявній відсутності неоподатковуваних операцій. Що розуміти під неоподатковуваними операціями для цілей розподілу ПДВ? І які ще умови важливі для розподільчих ПЗ? З відповідей на ці запитання ми й почнемо наш сьогоднішній тематичний номер.
  • Дата виникнення розподільчих ПЗ Природа розподільчих ПЗ дуже специфічна. Їх нараховують не на операції постачання, а при використанні товарів (послуг, необоротних активів) у подвійних операціях. Тому і дата виникнення таких ПЗ — особлива. Як її визначити? Про це — наша наступна стаття.
  • Розподільча ПН: відображаємо в декларації й обліку У попередніх статтях ми з вами вже з’ясували, за яких умов виникає необхідність розподілу ПДВ, і визначилися з датою виникнення розподільчих ПЗ. Згадали й про те, що на такі ПЗ не пізніше за останній день звітного періоду складають зведену ПН. Далі поговоримо про те, як заповнити таку ПН і відобразити розподільчі ПЗ у декларації з ПДВ, а також у бухгалтерському обліку підприємства.
  • Проводимо річний перерахунок Суму розподільчих ПЗ, нарахованих протягом 2019 року, у кінці року доведеться перерахувати. Навіщо потрібен такий перерахунок? Як його провести? Як скласти перерозрахункові РК і відобразити коригування ПЗ у декларації з ПДВ? Якими проводками відобразити ці операції в бухгалтерському обліку? Відповіді на ці запитання — у нашій статті.
  • Реєстрація розподільчих ПН і РК Про складання та заповнення розподільчих ПН і перерозрахункових РК ми поговорили в попередніх статтях. Давайте поглянемо, чи є якісь особливості реєстрації цих ПН/РК і відображення їх у декларації.
  • Вибуття «подвійних» НА і ПДВ-перерахунок А що, якщо «подвійний» об’єкт НА надалі вибуває: наприклад, продається або ліквідовується. Як бути в такому разі з розподіленим ПДВ?
  • Перерахунок за «старими» НА Здійснюючи річний перерахунок, пам'ятайте, що для «старих» необоротних активів (НА) подвійного призначення (придбаних/виготовлених до 01.07.2015 р.) збережені «старі» правила перерахунку ПДВ. Нагадаємо їх.
  • Вугільна пільга і розподіл ПДВ Законодавець увів цікавий механізм застосування вугільної пільги. По-перше, від неї можна відмовитися, по-друге, при відмові постачальник застосовує касовий метод, по-третє, згідно з ПКУ є нюанси нарахування компенсуючих податкових зобов’язань. Усі ці особливості накладають свою специфіку. Давайте з'ясуємо, до чого вона призводить у контексті ст. 199 ПКУ.
  • Чи впливає процентна позика на ПДВ-розподіл? Наше підприємство видало процентну позику. Чи потрібно відсотки за нею показувати в неоподатковуваному рядку 5 декларації з ПДВ? Чи світить через це ПДВ-розподіл? Чи беруть участь ці відсотки в розрахунку ЧВ?
  • Зайва розподільча податкова накладна: як анулювати? Випадково двічі зареєстрували податкову накладну, складену згідно зі ст. 199 ПКУ. Дата й усі показники в них однакові, відмінний тільки номер. Як анулювати зайву податкову накладну?
  • Помилка в сумі розподільчої ПН: як виправити? Податкова накладна за п. 199 ПКУ була складена на помилкову суму. Як виправити цю помилку?
  • Розподільчі ПЗ за вхідною запізнілою ПН За купленим товаром подвійного призначення ПН була зареєстрована постачальником несвоєчасно. В якому періоді нам нараховувати розподільчі ПЗ за п. 199.1 ПКУ?
  • Здали металобрухт: чи розподіляти ПДВ? Старі товари як неліквід здали на металобрухт (ПДВ-пільга). Чи потрібно нам через таке пільгове постачання розподіляти ПДВ за ст. 199 ПКУ?
  • Картонна упаковка як привід розподілити ПДВ Лист ДФСУ від 28.11.2019 р. № 1637/6/99-00-07-03-02-15/ІПК
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі