09.01.2020

Підприємство змінило місцезнаходження

Підприємство змінило місцезнаходження (перемістилося до іншого міста). Куди подавати форму № 1ДФ?

Затриматися на обліку в старому податковому органі підприємству, що змінило дислокацію, доведеться до кінця поточного бюджетного року (п. 10.13 Порядку № 1588). Причина в тому, що згідно з ч. 8 ст. 45 БКУ при зміні місцезнаходження підприємства повинні сплачувати встановлені законодавством податки і збори (обов’язкові платежі) за старим місцезнаходженням до закінчення поточного бюджетного року.

Сюди ж вони продовжують подавати і податкові декларації (звіти, розрахунки). Про це нагадують податківці в роз’ясненні з категорії 119.06 БЗ.

Саме тому суб’єкти господарювання — платники податків до закінчення року обліковуються:

— у контролюючому органі за попереднім місцезнаходженням (неосновне місце обліку) з ознакою того, що вони є платниками податків до закінчення року;

— у контролюючому органі за новим місцезнаходженням (основне місце обліку) з ознакою того, що вони є платниками податків з наступного року.

Враховуючи наведене вище, якщо підприємство змінило своє місцезнаходження у 2019 році, то подавати форму № 1ДФ за 4 квартал 2019 року у 2020 році йому потрібно до податкового органу за новим місцезнаходженням (основним місцем обліку).

У разі зміни податкової адреси у 2020 році сплачувати ПДФО і подавати Податковий розрахунок за формою № 1ДФ за 1 — 3 квартали потрібно буде за попереднім місцезнаходженням до закінчення поточного бюджетного року.