09.01.2020

ID-паспорт з відмовою від податкового номера

Як відображати у формі № 1ДФ доходи фізособи, яка відмовилася від отримання податкового номера і має паспорт громадянина України з безконтактним електронним носієм?

Громадяни України мають право відмовитися від отримання реєстраційного номера облікової картки платника податків (далі — податковий номер).

Отримуючи паспорт громадянина України з безконтактним електронним носієм, особа може заявити про таку відмову або підтвердити її (якщо в старому паспорті-книжечці є відповідна відмітка). Тоді внесення інформації про податковий номер до чипа ID-карти не відбувається. Замість цього на зворотному боці паспорта-карти в полі «РНОКПП/RNTRC» проставляється слово «відмова».

Як це позначається на заповненні форми № 1ДФ?

ДФС роз’яснює, що за відсутності у фізособи податкового номера замість нього в реквізитах форми № 1ДФ потрібно зазначати номер його ID-паспорта, що складається з 9 цифр (див. підкатегорію 103.25 БЗ). Він зазначений на лицьовому боці бланка карти — в полі «Документ №/Document №».

Уточнимо, що дані про номер ID-паспорта (замість податкового номера) можуть бути використані при заповненні таких реквізитів форми № 1ДФ:

— у заголовному реквізиті форми «Податковий номер юридичної особи (податковий номер або номер та серія паспорта самозайнятої фізичної особи)»;

— у графі 2 розділу І форми № 1ДФ «Податковий номер або серія та номер паспорта»;

— у кінці форми при заповненні граф «Керівник юридичної особи», «Головний бухгалтер» і «Самозайнята особа».

Заповнення всіх цих реквізитів здійснюється зліва направо без пропусків і пробілів. Кількість знаків відповідатиме 9 цифрам номера ID-паспорта фізособи. Доповнювати нулем комірку реквізиту, що залишилася, не потрібно.