09.01.2020

Сумісник став основним

Працівник у жовтні 2019 року був прийнятий на роботу за сумісництвом. У грудні цього ж року він був звільнений із сумісництва і прийнятий на основне місце роботи. Як цю інформацію, а також відомості про зарплату працівника відобразити у формі № 1ДФ?

З огляду на те, що із сумісником розривають трудовий договір й одразу укладають новий — за основним місцем роботи, дати звільнення і прийняття працівника на роботу потрібно відобразити у формі № 1ДФ. Це робиться шляхом заповнення граф 6 «Дата прийняття на роботу» і 7 «Дата звільнення з роботи».

У п. 3.7 Порядку № 4 сказано, що в разі неодноразового прийняття фізособи на роботу і її звільнення з роботи у звітному кварталі на таку особу потрібно заповнити стільки рядків, скільки разів інформація про зміну місця її роботи трапляється у звітному кварталі.

Тому якщо на звітний квартал припадають дві події — прийняття на роботу за сумісництвом і звільнення, а також одна подія — прийняття на основне місце роботи, на працівника в розділі І форми № 1ДФ потрібно заповнити два рядки.

У першому рядку (робота за сумісництвом) на працівника будуть заповнені і графа 6 (дата прийняття) і графа 7 (дата звільнення).

У другому рядку (робота за основним місцем) — графа 6 (дата прийняття).

Суму зарплати працівника за квартал слід розбити між цими рядками відповідно до зароблених сум за сумісництвом і за основним місцем. Ознака доходу для обох рядків однакова — «101».

Не забуваємо, що на дату звільнення за сумісництвом з працівником потрібно провести остаточний розрахунок: нарахувати і виплатити компенсацію за невикористану відпустку (за необхідності). Її суму відображаємо в першому рядку — у складі зарплати за роботу за сумісництвом.