09.01.2020

Зарплата, у т. ч. аліменти

На підставі рішення суду із зарплати працівника утримуватимуться аліменти на дитину. Чи потрібно оподатковувати їх й відображати у формі № 1ДФ? В якій сумі зазначати зарплату працівника у формі № 1ДФ: нарахованій чи за вирахуванням аліментів?

Аліменти на дітей можуть сплачуватися:

1) на добровільних засадах за власною ініціативою одного з батьків, що проживає окремо від дитини, або за договором про сплату аліментів;

2) у примусовому порядку за рішенням суду.

Проте незалежно від варіанта їх сплати, сума аліментів не включаються до складу оподатковуваного доходу на підставі п.п. 165.1.14 ПКУ. Також з них не утримується ВЗ (див. п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Утримання аліментів із суми заробітку (доходу) здійснюють після утримання ПДФО і ВЗ (ч. 1 ст. 70 Закону № 1404, п. 13 Переліку № 146).

Тепер що стосується заповнення форми № 1ДФ. Хоча джерелом виплати аліментів на користь їх одержувача є працівник, а не роботодавець, саме останній звітує про таку виплату у формі № 1ДФ. При цьому

дохід працівника (аліментоплатника) у формі № 1ДФ відображається в нарахованій сумі, без вирахування суми аліментів

У рядку з аліментами у графі 2 зазначаємо реєстраційний номер облікової картки одержувача аліментів (навіть якщо перераховуються на рахунок виконавчої служби для подальшої їх виплати стягувачу), у графі 5 — ознаку доходу «140».

Також суму аліментів потрібно відобразити в розд. ІІ форми № 1ДФ за рядком із ВЗ.