09.01.2020

Нарахування працівнику, який помер

Працівник, який перебував на лікарняному, помер. Лікарняний лист наданий вдовою померлого через місяць після проведення остаточного розрахунку. З чиїм податковим номером (працівника, який помер, чи фактичного отримувача) відображати таку виплату у формі № 1ДФ? Та чи не буде помилкою виплата цієї суми вдові?

Якщо хвороба закінчилася смертю, то виплати у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю мають бути нараховані за весь період хвороби, уключаючи день смерті. Однак пам’ятайте: лікарняний має бути оформлений належним чином і наданий до комісії із соцстрахування протягом 12 календарних місяців з дня смерті працівника.

З нарахованої суми обов’язково утримуєте ПДФО та ВЗ. Зауважимо, що оскільки лікарняні нараховані вже після проведення остаточного розрахунку і не є виплатою за відпрацьований час, то ЄСВ нараховувати не потрібно.

Та повернемося до податкових питань.

У формі № 1ДФ нарахований дохід відображайте з реєстраційним номером облікової картки працівника, який помер.

Увага! На момент відображення у формі № 1ДФ його реєстраційний номер може бути видалений податківцями. Отже, на підприємство надійде повідомлення про помилку у Податковому розрахунку.

Не хвилюйтесь, просто надайте письмове пояснення до своєї податкової, в якому вкажіть, що відображений у формі № 1ДФ дохід нарахований працівнику, який помер, за період, коли він перебував із підприємством у трудових відносинах.

Нараховану суму виплачуйте вдові на підставі її заяви. Так діяти дозволяє ч. 1 ст. 1227 ЦКУ. У ній зазначено, що суми зарплати, допомог по тимчасовій непрацездатності, які належали спадкодавцю, але не були отримані ним за життя, передаються членам його сім’ї, а у разі їх відсутності — входять до складу спадщини.

Виплату доходу (графа 3) відображаєте в формі № 1ДФ за той квартал, в якому лікарняні були фактично виплачені вдові.