09.01.2020

Позика працівникові: надання і повернення

Роботодавець надає працівникові позику. Чи потрібно відображати її у формі № 1ДФ?

Для цілей ПКУ грошові кошти, видані підприємством фізособі за безвідсотковим договором позики, підпадають під визначення «поворотної фінансової допомоги».

При цьому п.п. 165.1.31 ПКУ визначено, що до оподатковуваного доходу платника податків не включається основна сума поворотної фінансової допомоги, яку він надав іншим особам і її повертають йому, отримав від інших осіб. Сума наданої допомоги значення не має.

Проте у формі № 1ДФ основну суму поворотної фіндопомоги доведеться відобразити за той звітний квартал, у якому вона була видана. В окремому рядку зазначаєте податковий номер одержувача, у графах 3а і 3 — одноразово всю суму допомоги, графи 4а і 4 не заповнюємо (у паперовому варіанті прокреслюємо), у графі 5 — ознаку доходу «153».

При поверненні фізичною особою суми допомоги податковий агент не повинен відображати таку операцію у формі № 1ДФ.

Зазначимо: бажано, щоб поворотна фіндопомога була фактично видана саме тій фізособі, яка зазначена в договорі позики. Якщо ж фіндопомогу видати третій особі, то, на думку податківців, у неї виникне оподатковуваний дохід (див. лист ДФС від 23.08.2017 р. № 1718/6/99-99-13-02-03-15/ІПК). Проте ми вважаємо, що цей висновок справедливий тільки в тому випадку, якщо в підприємства немає документів, які підтверджують, що таке перерахування (виплата) здійснювалося за дорученням фізособи-позичальника.

Водночас, зважаючи на думку фіскалів, наведену в згаданій консультації, краще уникати перерахування суми позики третій особі.