09.01.2020

Навчання правил безпеки

Чи підлягає оподаткуванню оплата навчання працівника правил безпеки систем газопостачання та правил безпечної експлуатації електроустановок та як відображається ця сума у формі № 1ДФ?

Законодавець зобов’язав роботодавця під час прийняття на роботу і в процесі роботи проводити за свій рахунок інструктаж, навчання з питань охорони праці (див. ст. 153 КЗпП, ст. 18 Закону про охорону праці).

Тобто витрати на навчання з питань охорони праці — це витрати безпосередньо роботодавця. При цьому не має значення, де проходить навчання — на території підприємства своїми силами чи «на стороні». Такі витрати не можуть бути доходом фізичної особи в принципі!

Проте, на жаль, у ПКУ немає жодної норми, яка б прямо виводила такі суми з-під оподаткування. Та ми вважаємо, що це пов’язано з тим, що в ситуації з навчанням охорони праці дохід у працівника не виникає взагалі. Отже, такі суми в принципі не повинні потрапляти до розд. IV ПКУ, який визначає порядок оподаткування доходів фізосіб.

Та все ж податківці вирішили проявити креативність у пошуку підстави для неоподаткування. Вибір припав на п.п. 165.1.37 ПКУ (див. листи ГУ ДФС у м. Києві від 16.06.2016 р. № 13508/10/26-15-13-01-12 та № 13511/10/26-15-13-01-12). Вказана норма ПКУ виводить з-під оподаткування ПДФО витрати роботодавця на підвищення кваліфікації (перепідготовку) згідно із законом.

Яке відношення має навчання з питань охорони праці до перепідготовки та підвищення кваліфікації? На наш погляд, жодного.

Але якщо ваші податківці вважають так само, як ГУ ДФС у м. Києві, а ви з ними сперечатися не хочете, відображайте вартість навчання з питань охорони праці з ознакою доходу «158».

До речі, ВЗ такі суми також не оподатковуються.