09.01.2020

Статутний капітал: вносимо — виносимо

На загальних зборах учасників товариства прийнято рішення про зменшення статутного капіталу. Чи потрібно оподатковувати та відображати у формі № 1ДФ повернення засновникам-фізособам частини внеску до статутного капіталу?

В описаній ситуації ми маємо справу з інвестактивами. Отже, вся увага на п. 170.2 ПКУ.

Облік загального фінансового результату операцій з інвестактивами платник податку веде самостійно. Звітним періодом вважається календарний рік, за результатами якого платник податку зобов’язаний подати річну податкову декларацію.

При цьому п.п. 170.2.2 ПКУ прирівнює до продажу інвестактиву операції з повернення платникові податку коштів або майна (майнових прав), попередньо внесених ним до статутного капіталу ТОВ, у разі виходу такого платника податку з числа засновників (учасників) цього товариства. І хоча в описаній ситуації фізособа залишається засновником товариства, вважаємо, що цей випадок підпадає під дію п.п. 170.2.2 ПКУ.

При цьому ТОВ виступає податковим агентом тільки в частині відображення в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ суми повернених коштів або вартості майна (майнових прав). Ознака доходу — «112».

А ось визначити суму інвестприбутку (різниця між інвестдоходом і понесеними витратами (сумою внесків учасника до статутного капіталу), розрахувати зобов’язання з ПДФО і ВЗ, що підлягають сплаті з такої суми, зобов’язана фізособа-учасник самостійно за результатами річного декларування.

Проте у зазначеному випадку сума інвестприбутку буде дорівнювати нулю. Отже, обов’язок подання декларації відсутній (п.п. 170.2.8 ПКУ).