09.01.2020

Взаємозалік з ФОП і форма № 1ДФ

Орендар зробив капітальний ремонт в орендованому у ФОП приміщенні на суму 150000 грн. Сума цих витрат буде зарахована в рахунок орендної плати (щомісячний платіж з оренди 10000 грн.). Як заповнити форму № 1ДФ, якщо заборгованість перед ФОП закрили взаємозаліком?

Відразу зазначимо, що краще в такій ситуації, якщо вже орендодавець згоден компенсувати суму ремонту, оплатити її грошима і не вдаватися до заліку. Цим ми себе позбавимо від маси облікових проблем. Крім того, хочемо застерегти: якщо стороною за договором є єдиноподатник, то йому протипоказані негрошові розрахунки під загрозою «зльоту» з єдиного податку (п.п. 14.1.10 ПКУ).

Але якщо все-таки зважитеся на залік за всією сумою ремонту, у тому кварталі, в якому укладена додаткова угода, у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ потрібно показати виплату доходу орендареві в розмірі всієї суми ремонту (у графі 3 поставити суму 150000 грн.).

Далі. За цей же квартал заповнюємо графу 3а в тій сумі, яка в цьому самому кварталі була зарахована в рахунок орендної плати. Наприклад, якщо зарахували орендну плату за два місяці, то в графі 3а ставимо 20000 грн. (див. фрагмент розд. I форми № 1ДФ з даними щодо ФОП).

У формі № 1ДФ за подальші квартали заповнюємо графи 3а в сумі нарахованої орендної плати (30000 грн. за квартал). І так до того моменту, поки вся сума орендної плати не «проковтне» суму капітального ремонту.