09.01.2020

У формі № 1ДФ виплати ФОП-ПДВшнику

Підприємство виплачує дохід підприємцеві на загальній системі (платникові ПДВ). Як правильно відобразити у формі № 1ДФ суму виплати. З урахуванням ПДВ чи ні?

У самому Порядку № 4 немає вказівок щодо цього. Водночас, на нашу думку, податковий агент зазначає всю суму отриманого від ФОП доходу з урахуванням ПДВ. Адже дохід виплачується ФОП саме в такому розмірі.

Приклад. Підприємство в 4 кварталі 2019 року придбало товар у ФОП на загальній системі (платник ПДВ) на суму 12000 грн. (у тому числі ПДВ). Постачання й оплата за товар відбулися в грудні 2019 року.

У цьому випадку у формі № 1ДФ за 4 квартал дохід, виплачений ФОП, потрібно відобразити таким чином. Для відображення виплати ФОП у розділі I форми № 1ДФ потрібно сформувати окремий рядок із зазначенням:

у графі 2 — реєстраційного номера облікової картки ФОП (або серії, номера паспорта, якщо така фізособа відмовилася від прийняття реєстраційного номера облікової картки);

у графах 3а і 3 — відповідно нарахованого і виплаченого (за звітний квартал) доходу. У нашому випадку там повинна стояти сума 12000;

графи 4а і 4 залишаються незаповненими (оскільки ПДФО не утримується);

у графі 5 — ознаки доходу «157».

У розділі II виплати ФОП, з яких податковий агент не утримує ПДФО і ВЗ, ми теж відображаємо. Тому виплата підприємцеві в розмірі 12000 грн. має бути відображена (у загальній сумі з усіма іншими доходами) в графах 3а і 3 розділу II форми № 1ДФ.