09.01.2020

Виплати ФОП за договором комісії

ФОП-посередникові (комісіонерові, турагенту, експедиторові) надходять «транзитні» гроші: відображати їх у формі № 1ДФ разом з комісією чи ні?

Комісія на продаж. Оскільки комісіонер діє від свого імені, то покупець товарів (підприємець/юрособа), звичайно ж, повністю відображає у формі № 1ДФ кошти, сплачені підприємцеві за товар (ознака доходу — «157»). Адже він може й не здогадуватися, що продавець діє в межах договору комісії.

Для підприємця-комісіонера наявність «транзитних» сум у формі № 1ДФ, на перший погляд, може призвести до необґрунтованого завищення доходу. Але не хвилюйтеся! На запит податківців достатньо надати договори комісії і пояснити, що це не дохід, а «транзитні» (чужі) суми, які:

— до єдиноподаткового доходу не включаються згідно з п. 292.4 ПКУ;

— до загальносистемного доходу спочатку включаються в загальній сумі надходжень, але за фактом перерахування комітентові потрапляють і до витрат (104.04 БЗ).

Комісія на купівлю. У разі коли замовник доручає комісіонерові, посередникові, експедиторові тощо придбати товари (роботи, послуги) за його рахунок, він завжди знає, що працює з посередником.

І коли замовник перераховує йому гроші на купівлю товарів (робіт, послуг), ці гроші апріорі не є доходом посередника, це — гроші замовника. А отже, до форми № 1ДФ повинна потрапити тільки винагорода посередника, а ніяк не «транзитні суми». Але податківці, як завжди, перестраховуються і вимагають відображати у формі № 1ДФ навіть такі «транзитні» суми, з чим ми категорично не згодні (ІПК від 02.01.2018 р. № 2/6/99-99-13-01-01-15/ІПК). Утім, раніше траплялися й здорові консультації фіскалів, у яких йшлося про те, що до форми № 1ДФ повинна потрапляти тільки винагорода повіреного.