09.01.2020

Повернення передоплати ФОП

ФОП перерахували передоплату. Постачання не відбулося, ФОП передоплату повернув. Як відобразити таке повернення у формі № 1ДФ? Чи подавати уточненку?

Для наочності припустимо, що передоплату підприємство перерахувало в 3 кварталі, а повернення передоплати відбулося в 4 кварталі 2019 року.

Що у нас виходить? Якщо підприємство виплатило в 3 кварталі дохід підприємцеві, то як податковий агент воно зобов’язане було відобразити таку виплату в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ за 3 квартал. Що й було зроблено.

Далі, у 4 кварталі 2019 року договір постачання розривають і підприємець повертає передоплату.

Чи означає це, що підприємство зобов’язане подати уточнюючий Податковий розрахунок за формою № 1ДФ за 3 квартал і «прибрати» з нього повернену суму коштів? Звичайно, ні. Уточнюючий Податковий розрахунок подають, якщо хочуть виправити помилку в уже поданому розрахунку після закінчення граничного строку його подання. Але повернення передоплати у зв’язку з розірванням договору оренди не є помилкою. Адже в 3 кварталі підприємство дійсно виплатило підприємцеві дохід у вигляді передоплати за товар. А отже, зобов’язане було відобразити таку виплату у формі № 1ДФ в повному обсязі.

Тобто при формуванні Податкового розрахунку за 3 квартал помилки допущено не було. Немає помилки — не буде й коригування попереднього періоду. Так що ж робити з поверненням? Передоплата була повернена в 4 кварталі 2019 року. Тому підприємство повинно зазначити суму поверненої передоплати в графі 3 «Сума виплаченого доходу» Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за 4 квартал з від’ємним значенням. Це все, що потрібно зробити. І жодних трюків з уточненкою.

Зверніть увагу: не заперечують проти «мінусів» у формі № 1ДФ у такій ситуації і податківці (103.25 БЗ).