09.01.2020

Вид діяльності ФОП при заповненні форми № 1ДФ

Чи потрібно при виплаті доходів ФОП стежити, чи значиться такий вид діяльності в ЄДР та у Реєстрі платників ЄП? Чи залежить від цього оподаткування/відображення доходів у формі № 1ДФ?

Якщо в договорі контрагент зазначений як звичайний громадянин без згадки підприємницького статусу, його дохід оподатковуємо як дохід фізособи. Якщо ж зазначено, що стороною за договором виступає ФОП, і наведені його реєстраційні дані, то в більшості випадків підприємство буде звільнене від необхідності сплачувати з них ПДФО, ВЗ і ЄСВ.

Відповідно для податкового агента абсолютно неважливо, які види діяльності зазначені підприємцем у ЄДР та/або в Реєстрі платників ЄП, дозволені вони для конкретної групи єдиного податку чи взагалі заборонені всім без винятку єдиноподатникам, — усе це проблеми самого підприємця.

Дохід, виплачений підприємцю-єдиноподатнику або загальносистемнику податковий агент відображає у формі № 1ДФ з ознакою «157» і не оподатковує ПДФО і ВЗ. Такий висновок можна знайти, зокрема, у листі ДФСУ від 02.11.2017 р. № 2490/6/99-99-13-01-01-15/ІПК і роз’ясненнях у категоріях 103.07, 103.25 БЗ.

Інша річ, якщо ФОП узагалі не надав документів, що підтверджують його підприємницький статус, а також у разі, якщо первісно договір укладений зі звичайною фізособою (у такому договорі не зазначений підприємницький статус фізособи). У цьому випадку потрібно оподатковувати всю виплату як дохід, виплачений звичайній фізособі за цивільним-правовим договором із зазначенням відповідної ознаки доходу у формі № 1ДФ.

Зверніть увагу: якщо ми говоримо про дохід, який оподатковується ЄСВ, то для обчислення ЄСВ потрібен збіг з видами діяльності з ЄДР.