09.01.2020

Штрафонебезпечні помилки в 1ДФ

За які порушення (помилки, неточності) при складанні та поданні Податкового розрахунку за формою № 1ДФ підприємство може поплатитися штрафом?

Штрафні санкції за всілякі порушення при складанні та поданні Податкового розрахунку за формою № 1ДФ установлені п. 119.2 ПКУ. Тут передбачено, що фінансові санкції застосовують до платників податків за:

неподання форми № 1ДФ;

— подання Податкового розрахунку з порушенням установлених строків;

— подання форми № 1ДФ не в повному обсязі;

— подання форми № 1ДФ з недостовірними відомостями або з помилками за умови, що такі недостовірні відомості або помилки призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов’язань та/або зміни платника податку.

Розмір штрафу за перелічені порушення становить 510 грн., а за повторне порушення протягом року — 1020 грн.

Цей штраф застосовують не до кожного порушення окремо, а до загальної кількості порушень, що перелічені в абзаці першому п. 119.2 ПКУ і виявлені податківцями під час однієї перевірки (виправляються податковим агентом) (див. 103.26 БЗ).

Також зауважте (!): штрафу за п. 119.2 ПКУ уникнуть підприємства, які до закінчення граничного строку подання Податкового розрахунку за формою № 1ДФ встигнуть подати новий звітний Податковий розрахунок з виправленими показниками.