09.01.2020

Забутий ФОП

Підприємство при заповненні Податкового розрахунку за формою № 1ДФ не показало суму доходів, виплачених на користь ФОП*. Чи потрібно виправляти таку помилку і що загрожує за це порушення?

* Про те, як вартість послуг ФОП показувати у формі № 1ДФ, читайте на с. 19.

Суворо кажучи, підприємство, що виплачує/надає дохід фізособі-підприємцеві, не є його податковим агентом. Адже згідно з п.п. 14.1.180 ПКУ податковий агент з ПДФО — це суб’єкт господарювання, який зобов’язаний нараховувати, утримувати і сплачувати до бюджету ПДФО від імені і за рахунок фізособи з доходів, що виплачуються такій фізособі, вести податковий облік, подавати податкову звітність та нести відповідальність за порушення норм ПКУ. У ситуації з ФОП у підприємства якраз немає ПДФО-обов’язків, перелічених вище.

Водночас у Порядку № 4 для відображення виплат підприємцям у формі № 1ДФ передбачена окрема ознака доходу «157». Тому контролери традиційно наполягають на включенні до форми № 1ДФ підприємницьких доходів. При цьому невключення до форми № 1ДФ підприємців може бути розцінено податківцями як її подання не в повному обсязі, тобто без усіх необхідних рядків.

Таке порушення є однією з підстав для застосування штрафних санкцій за п. 119.2 ПКУ.

Дивіться, положення п. 119.2 ПКУ сформульовані так, що штрафні санкції за «неповний обсяг» «світять» й у тому випадку, якщо підприємство помилково не зазначило у формі № 1ДФ відомості про не(!)оподатковуваний дохід, виплачений фізособі (у тому числі, суму підприємницького доходу). Адже неповнота відомостей у формі № 1ДФ і викривлення (завищення/заниження) податкового зобов’язання — це окремі підстави для притягнення до відповідальності за п. 119.2 ПКУ (ср. ). Тому для цього порушення не має значення, вплинула помилка на розмір податкового зобов’язання чи ні.

А на завершення «шкідлива» порада. Подати уточненку до зданої форми № 1ДФ із забутим ФОП — практично 100 % отримати штраф за п. 119.2 ПКУ (та й адмінштрафу ніхто не скасовував). Якщо не подати уточненку і при перевірці податківці знайдуть забутого ФОП — знову ж таки загрожують ті ж і в тому ж розмірі штрафи. Якщо не подати уточненку і податківці не знайдуть ФОП — штрафів не буде. Тож думайте самі, вирішуйте самі...