27.01.2020

Штраф за рахунок переплати: спишуть автоматом?

Отримано податкове повідомлення-рішення (ППР) на сплату штрафу за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних (ПН). Чи обов’язково його платити, якщо в електронному кабінеті з ПДВ значиться переплата?

Якщо йдеться про переплату на особовому рахунку платника, то платити штраф необов’язково — його спишуть автоматично за рахунок існуючої переплати з ПДВ. Якщо ж йдеться про залишок на електронному рахунку в СЕА ПДВ, цими коштами сплатити штраф не вийде. Пояснимо детальніше.

Згідно з п. 87.1 ПКУ одним із джерел сплати грошових зобов’язань* платника є надмірно сплачені до бюджету суми. Причому залік сум за одним і тим самим платежем здійснюють автоматично — без заяви платника. Тому

* У це поняття входять у тому числі і штрафні санкції (п.п. 14.1.39 ПКУ).

штраф за ПДВ (у тому числі і за несвоєчасну реєстрацію ПН) спишеться за рахунок існуючої на особовому рахунку переплати з ПДВ автоматом

Без вашої участі. І платити вам нічого не треба (звичайно, якщо переплати вистачить на сплату штрафу).

А ось з електронного ПДВ-рахунку гроші на сплату штрафу не спишуть. І ви самі оплатити його електронними грошима не зможете (п. 25 Порядку № 569**). Тож якщо ваша переплата — електронна, то нарахований штраф доведеться сплатити самостійно — живими грошима зі свого поточного рахунку.

** Порядок електронного адміністрування ПДВ, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569.

Ну а потім, якщо гроші на електронному ПДВ-рахунку — зайві, їх можна повернути на свій поточний рахунок (шляхом подання додатка Д4 до поточної декларації). Щоправда, це можливо тільки при дотриманні усіх наступних умов:

— умова 1 — на дату подання поточної декларації з ПДВ сума, заявлена до повернення, перевищує суму, що підлягає перерахуванню до бюджету за поточною декларацією, і суму податкового боргу (п. 2001.6 ПКУ);

— умова 2 — сума ПДВ за ПН, складеними у звітному періоді і зареєстрованими в ЄРПН, не перевищує суму ПЗ, задекларованих у звітному періоді (п. 2001.5 ПКУ);

— умова 3 — сума грошей до повернення на поточний рахунок не перевищує суму регліміту (ΣНакл) на момент подання декларації з ПДВ (п. 2001.6 ПКУ);

— умова 4 — правильно заповнена заява-додаток Д4, у тому числі частина «Відомості щодо суми коштів на рахунку…» (у ній заповнюють тільки табл. 2 і табл. 3). Як правильно це зробити, див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 39, с. 8.

Зверніть увагу! Як тільки ви подасте додаток Д4 із заявою на повернення коштів на рахунок, вам відразу ж (на дату подання декларації з ПДВ із заповненим додатком Д4) зменшать на цю суму ліміт реєстрації (через зменшення показника ΣПопРах) (див. лист ДФСУ від 11.07.2019 р. № 3211/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Хоча самі гроші доведеться чекати протягом 5 робочих днів після закінчення граничного строку сплати податкових зобов’язань за декларацією.

Щоправда, якщо після закінчення цього строку протягом наступних 5 робочих днів гроші на вашому поточному рахунку так і не з’являться, то зменшення регліміту повинні відсторнувати (п. 21 Порядку № 569).