16.07.2020

«Нехороший прибутник» — немає звіту про витрачені кошти?

Значення ПКО для платника. За загальним правилом до авансового звіту мають бути додані оригінали документів, які підтверджують суми понесених підзвітною особою витрат: чек РРО, розрахункова квитанція, квитанція до прибуткового касового ордера (ПКО), товарний чек, видаткова накладна постачальника тощо.

Що загрожує підприємству, якщо фіскали забракують прибутник як підтвердний документ?

По-перше, якщо працівник отримав аванс під звіт, то можуть заявити, що він не повернений у строк, і донарахувати ПДФО/ВЗ.

По-друге, можуть не визнати витрат, а також податковий кредит з ПДВ, відображений на підставі чека.

По-третє, раніше до 23.06.2019 р. платників ще й пресували за Указом № 436 за порушення касової дисципліни*. Так, за проведення готівкових розрахунків без надання одержувачем коштів платіжного документа (товарного або касового чека, квитанції до ПКО тощо), що підтверджує сплату покупцем готівкових коштів, до суб’єкта господарювання застосовувався штраф у розмірі сплачених коштів (абзац 6 ст. 1 Указу № 436, детальніше див. «Податки & бухоблік», 2019, № 41, с. 102).

* На сьогодні «касових» штрафів можна не боятися, адже Указ № 436 уже скасовано.

ФОП та ПКО несумісні? Серед податківців існує така думка: ПКО може виписувати тільки підприємство, а ФОП такого права не має. Як наслідок, контролери визнають відсутність підтвердних документів і суди їх підтримують (рішення ВАСУ від 15.12.2011 р. № К-24471/08, постанова Верховного Суду від 20.05.2020 р. № 816/1643/15).

Але, як бачимо, це було досить давно. Але все тече, все змінюється. І зараз ми можемо порадувати позитивною судовою практикою незастосування штрафів за Указом № 436 (див. постанову Верховного Суду від 25.02.2020 р. № 240/6183/18).

У цій справі податківці діяли у фарватері цієї позиції. Підставою для застосування «касових» штрафів стали висновки податківців про відсутність достовірних підтвердних документів до авансових звітів підзвітних осіб, оскільки до авансового звіту працівників були додані розрахункові документи — рахунки готелів та квитанції до ПКО від ФОП. На думку контролерів, надані корінці ПКО від ФОП не відповідають нормам щодо регулювання обігу готівки, встановленим Положенням № 637.

І як же відреагував суд? Він підтримав платника! Суд зробив акцент на первинних документах, які містять відомості про господарську операцію і підтверджують її здійснення. Підставою для бухобліку госпоперацій є саме первинні документи. Якщо в контролерів немає зауважень до відповідності авансових звітів, рахунків готелів та квитанцій до ПКО вимогам ст. 9 Закону про бухоблік,

то зазначені документи є належними доказами сплати готівкових коштів на користь ФОП

Резюме. Загалом можна дійти такого висновку: корінець до ПКО від ФОП — це найбільш відповідний бланк первинного документа, що свідчить про прийняття готівкових коштів. Причому незалежно від того, що в «касовому» положенні про це прямо не сказано, але ж і прямо не заборонено.

Але, враховуючи негативне ставлення фіскалів до касових ордерів, що склалося (109.15 БЗ), усе-таки краще отримувати від ФОПників касові (товарні) чеки або розрахункові квитанції.