20.07.2020

Доходи за 2011 — 2020 рр. виплачені в липні 2020 року: розраховуємо компенсацію

Таблицю з величинами приросту індексів споживчих цін для розрахунку компенсації у зв’язку з порушенням термінів виплати зарплати в разі погашення боргів у червні 2020 року шукайте в «Податки & бухоблік», 2020, № 48, с. 24.

У сьогоднішньому номері наведемо індекси для розрахунку суми компенсації щодо доходів, нарахованих у 2011 — 2020 роках, якщо вони виплачуються в липні 2020 року.

Увага! Ви повинні виплачувати працівникам компенсацію тільки в тому випадку, якщо затримуєте виплату зарплати на один календарний місяць і більше. Тобто розраховувати і нараховувати компенсацію зобов’язані тільки ті підприємства, які несвоєчасно виплачують зарплату своїм працівникам. Якщо працівник з власної вини не отримав заробітну плату своєчасно, вона не підлягає компенсації.

Сума компенсації визначається як добуток суми нарахованої, але не виплаченої працівнику зарплати за відповідний місяць (після утримання податків і обов’язкових платежів) і приросту індексу споживчих цін (індексу інфляції) у відсотках для визначення суми компенсації, поділений на 100. Таким чином, у розрахунку суми компенсації бере участь «чиста» заробітна плата, тобто нарахована сума за мінусом утриманих сум ПДФО, ЄСВ (або їх «попередників») і військового збору.

Компенсація нараховується один раз безпосередньо перед виплатою заборгованості із заробітної плати. Виплата здійснюється в місяці, в якому виплачують заборгованість із зарплати за відповідний місяць.

Щоб спростити вам обчислення суми компенсації за затримку виплати доходів, які нараховані у 2011 — 2020 рр. і виплачуються в липні 2020 року, наведемо таблицю з уже розрахованими величинами приросту індексів споживчих цін.

Тепер пояснимо, як користуватися наведеною таблицею. Для розрахунку суми компенсації на перетині рядка з назвою відповідного місяця нарахування зарплати та графи з відповідним роком визначаємо величину приросту індексу споживчих цін у відсотках. На цю величину множимо суму заборгованості із зарплати, що підлягає видачі на руки в липні 2020 року. Отриманий результат ділимо на 100 та отримуємо суму компенсації, яка підлягає нарахуванню та виплаті в липні 2020 року.