27.07.2020

ФОП на ЄП видав фіндопомогу: чи загрожує це його статусу?

Підприємець — єдиноподатник групи 2 надав поворотну фінансову допомогу (ПФД) юридичній особі. У встановлений строк позика не повернена. Чи можуть ФОП виключити з лав платників єдиного податку (ЄП) за цю операцію? (м. Ужгород)

Ризик втратити статус єдиноподатника, якщо ви надаєте ПФД як ФОП, нехай навіть безвідсоткову, є. Адже фіскали вже давно убачають у видачі ПФД фінансове посередництво. А згідно з п.п. 6 п.п. 291.5.1 ПКУ фінпосередництво — заборонений вид діяльності для ЄП-платників першої — третьої груп. На підставі цього табу податківці загрожують ФОП позбавленням спрощенки (див. лист ДПСУ від 19.09.2019 р. № 316/6/99-00-04-07-03-15/ІПК).

Виходячи з роз’яснення у БЗ 107.01.03, підприємець, який надав ПФД (навіть разово), порушив ЄП-умови, тому він зобов’язаний:

1) оподаткувати дохід в сумі повернених йому назад коштів за ставкою 15 % та

2) перейти з наступного кварталу на загальну систему оподаткування.

Мотивують податківці тим, що повернена назад ФОП безвідсоткова позика є (!) доходом, отриманим від здійснення діяльності, яка не вказана в Реєстрі платників ЄП. А та до того ж входить до переліку заборонених. Мовляв, щоб видавати ПФД, у підприємця має бути відповідний КВЕД на її надання. А під цей вид діяльності підходить тільки код 64 «Надання фінансових послуг, крім страхування та пенсійного забезпечення» КВЕД 2010, який заборонений для платників ЄП груп 1 — 3.

Вважаємо, такі заяви податківців безпідставними, оскільки діяльність у сфері фінансового посередництва пов’язана з отриманням та перерозподілом фінансових коштів (ч. 3 ст. 333 ГКУ). Простіше кажучи, йдеться про залучені кошти, які і передаються в позику. Вочевидь, при одноразовому наданні власних (а не залучених) грошових коштів у позику іншому суб’єктові господарювання жодним фінпосередництвом не пахне. Та й фіскали в деяких роз’ясненнях справедливо говорять, що фінпосередництвом може бути лише надання позик на постійній основі. І тільки це буде порушенням правил перебування на спрощеній системі (див. лист ГУ ДФС у Миколаївській обл. від 28.02.2019 р. № 806/10 /ІПК/14-29-12-03-22).

До того ж видача безвідсоткової позики не несе в собі ознак фінансової послуги (п. 5 ч. 1 ст. 1 Закону № 2664*). Адже вона не спрямована на отримання прибутку. При найбільш фіскальному підході з боку податківців надання позики може бути визнане фінпослугою лише тоді, коли вона видавалася під процент (п. 6 ч. 1 ст. 4 Закону № 2664). Тож абсолютно не зрозуміло, звідки взятися фінпосередництву при наданні ПФД (тобто безвідсоткової позики) з використанням власних коштів?!

* Закон України «Про фінпослуги та державне регулювання ринків фінпослуг» від 12.07.2001 р. № 2664-III.

Та все ж аби не брати гріха на себе, щоб не втратити статусу єдиноподатника, підприємцеві краще не видавати ПФД. Безпечніше оформити видачу позики від себе як від громадянина (не згадуючи в договорі про свій підприємницький статус).

З роз’яснень податківців можна подумати, що усі негативні наслідки вони прив’язують саме до моменту повернення раніше виданої ПФД. Тобто поки гроші не повернені, то і проблеми ніби як нема. Проте упевненості, що фіскали застосують саме такий підхід, немає. Теоретично можуть скинути з ЄП вже з наступного місяця, що настає за кварталом надання позики (п. 299.11 ПКУ).

Тому якщо ПФД ви вже видали, то за можливості має сенс переробити договір позики як від звичайної фізичної особи, а не як від підприємця на ЄП. Тоді проблем зі спрощенкою у вас точно не буде!