30.07.2020

РРО-зміни. Короткий дайджест

З появою змін РРО-законодавства вся підприємницька громадськість скипіла хвилею обурення, звинувачуючи законодавців мало не в усіх своїх бідах. З боку законодавців напрошувалося якесь послаблення, хоча б перенесення реформи на якийсь час, щоб підприємці змогли підготуватися. Але відтермінувати дату початку реформи змусило не обурення ФОПів, а коронавірус. Зсунення в середньому на квартал, а в основній частині — на триваліший період. Але час летить невблаганно. Цей період закінчується. А отже, потрібно вивчати зміни. У цьому номері розбиратимемося, що насправді привносить РРО-реформа і коли зміни набирають чинності. А розпочнемо з короткого огляду основних нововведень.

Найскандальніші нововведення стосуються ФОП на єдиному податку. Саме їх у певних випадках змусять пропускати отриману готівку через РРО, тобто вони будуть зобов’язані робити те, чого ніколи не робили. Як і все невідоме, ці нововведення їх лякають («РРО-зміни для ФОП» цього номера). Першими потрапити під роздачу повинні були ФОП, які надають послуги у сфері охорони здоров’я. Проте Закон № 540 зсунув цей обов’язок на більш пізню дату (01.01.2021 р.). Виходить, вони повинні будуть застосовувати РРО разом з усіма іншими ризиковими (на думку законодавця) видами діяльності. Перелік цих видів діяльності істотно розшириться. Для них обсяг доходу не має значення (зрозуміло, якщо йдеться про розрахункову операцію). А з 01.04.2021 р. спрощенці гр. 2 — 4 повинні будуть застосовувати РРО всюди.

Утім, це не єдина «страшилка». Не менші побоювання підприємців викликають розширення кола осіб, зобов’язаних вести облік товарних запасів і пред’являти документи на товар («Облік товарних запасів у ФОП: як воно буде» цього номера), а також супутні за порушення цих вимог штрафи. Щоправда, по суті, додали тільки тих єдиноподатників, хто реалізує ТСПТ, ліки та медвироби, ювелірку (вже з 01.08.2020 р.)

І все-таки говорити, що законодавець тільки «закручує гайки», було б неправильно. Так, уже з 01.08.2020 р. першогрупники можуть не застосовувати РРО взагалі, і неважливо, яким товаром ви торгуєте.

Але це тільки один бік медалі. З іншого ж зміни можуть торкнутися тих, хто вже давно працює з РРО. Прикладом таких новацій можна назвати впровадження програмного РРО вже з 01.08.2020 р. («Програмні РРО: початок» цього номера) і появу так званого кешбеку, який набере чинності тільки з 01.01.2021 р. («Кешбек, або Винагорода викривачам РРО-порушень» цього номера). Тут потрібно зробити два зауваження.

По-перше, віртуальні чеки зі складним механізмом їх передачі покупцеві не завжди сприймаються адекватно, особливо людьми старшого покоління.

По-друге, багато хто турбується, чи будуть ці речі працювати належним чином і чи не зможуть скористатися можливими недоробками зловмисники або нечесні конкуренти.

Інша подібна зміна стосується форми фіскального чека («Фіскальний чек РРО по-новому: що змінюється?» цього номера). Уже з 01.08.2020 р. він повинен містити код УКТ ЗЕД не лише на пальне, але й на всі підакцизні товари (алкоголь, тютюн тощо). До речі, Закон № 466 до числа підакцизних товарів долучає й електронне куриво, але тільки з 01.01.2021 р.

Ну й само собою всім суб’єктам господарювання явно не до душі значне збільшення штрафів із заміною ліберального 1-гривневого штрафу спершу на 10-відсотковий (з 01.08.2020 р.), а потім і на 100-відсотковий (з 01.01.2021 р.; «Відповідальність за РРО-порушення: до і після» цього номера ).

Але й це ще не все. Законодавець уже ухвалив Закон, яким плануються чергові зміни до Закону (законопроєкт № 2524; головним чином стосується ПРРО).

Власне, про все це ми й поговоримо в сьогоднішньому тематичному номері. Причому, як ви вже зрозуміли, обмежитися аналізом тільки законів № 128 і № 129 не вийде (за минулий час з’явилася маса інших нормативно-правових актів). Отже, давайте розбиратися.