01.06.2020

Нове у звільненні єдинників від земподатку

Основним видом діяльності юрособи — платника ЄП групи 3 є здавання в оренду нерухомості. Земля, на якій знаходиться нерухомість, що здається в оренду, перебуває у постійному користуванні. Чи слід такому платникові ЄП сплачувати земельний податок за землю під нерухомістю?

До 01.07.2020 р. юрособи та ФОП — платники ЄП отримували звільнення від сплати земельного податку за однієї умови — використання землі у підприємницькій діяльності (п.п. 4 п. 297.1 ПКУ).

Здавалося, що під це звільнення потрапляє і земля під нерухомістю, яка здається в оренду.

Водночас фіскали подекуди вважали, що земля під переданими в оренду будинками використовується у діяльності не орендодавця, а орендаря. А тому орендодавець — платник ЄП за таку землю звільнення не має.

Але згодом (див. Узагальнюючу податкову консультацію, затверджену наказом ДПСУ від 23.11.2012 р. № 1051) фіскали таки дозволили орендодавцю нерухомості отримувати звільнення від земподатку за землі під такою нерухомістю.

Хоча й висували певні вимоги:

1) у єдинника, який передає в оренду будівлі, здавання в оренду нерухомості мало бути одним із видів діяльності;

2) в договорі оренди обов’язково слід було зазначити, що земля під нерухомістю, що здається в оренду, також здається у оренду.

Цю позицію підтверджували і суди (див. постанову ВС від 26.06.2018 р. у справі № 826/18899/16 // reyestr.court.gov.ua/Review/74989031).

З 01.07.2020 р. все зміниться.

З подачі Закону України від 16.01.2020 р. № 466-IX (див. статтю «Податкова реформа, яка довго припадала пилом у шафі» цього номера) звільнення спрощенець не зможе отримати, якщо здійснює діяльність із надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких землях, в оренду (найм, позичку) (нова редакція п.п. 4 п. 297.1 ПКУ).

Отже з 01.07.2020 р. всі спрощенці, які є власниками чи постійними користувачами землі, на якій знаходиться нерухомість, і які передають таку нерухомість в оренду, отримати звільнення від земельного податку за землі під переданою в оренду нерухомістю не зможуть.

Тому тим спрощенцям, які з 01.07.2020 р. стали платниками земельного податку, доведеться

— або подати декларацію з плати за землю після цієї дати (якщо вони на початку року таку декларацію не подавали);

— або провести уточнення даних річної декларації, поданої на початку року.

Лишається одне питання: якщо в оренду передано не всю будівлю, що знаходиться на землі, яка належить спрощенцю, а тільки її частину, то податок слід платити за всю земділянку чи тільки за її частину, що припадає на площу нерухомості, яка здається в оренду?

Точної відповіді на це запитання поки що немає.

Податківці можуть обрати два варіанти:

1) фіскальний. Вони можуть сказати, що у п.п. 4 п. 297.1 ПКУ йдеться про те, що звільнення немає, коли спрощенець займається діяльністю з надання нерухомого майна, що знаходиться на землі, в оренду (найм, позичку).

Тобто фактично звільнення втрачає вся земля, на якій стоїть будинок, що передається в оренду. При цьому не має значення, яка площа передана в оренду. Подібний варіант вони обрали у випадку із втратою звільнення з податку на нерухомість при здаванні в оренду сільгоспбудівель (див. «Податки & бухоблік», 2019, № 22, с. 4);

2) лояльний. Фіскали можуть наполягати, що звільнення втрачає не вся земля, а тільки площа землі, яка пропорційна до площі нерухомості, що здається в оренду.

Сподіваємося, що фіскали виберуть саме лояльний варіант.