15.06.2020

Відрядження у святковий день

Працівник згідно з наказом про відрядження працюватиме 27 (вихідний день) та 28 (святковий день) червня. Робота у вихідний день буде компенсована наданням іншого дня відпочинку (30 червня). Як розрахувати суму оплати за роботу у святковий день у відрядженні?

Ситуація, коли працівники повертаються з відрядження у вихідні чи святкові/неробочі дні, доволі часто зустрічається на практиці. Якщо, як і в випадку, описаному в запитанні, ці працівники ще й виконують свою посадові (робочі) обов’язки у такі дні, то роботодавцю потрібно забезпечити виконання приписів законодавства не лише щодо оплати праці у відрядженні, а також щодо компенсації за роботу у вихідні та святкові/неробочі дні.

Гарантії і компенсації при службових відрядженнях встановлені ст. 121 КЗпП. Так, працівникам, які направлені у відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором. При цьому розмір такої оплати праці не може бути нижчим середнього заробітку.

Робота у вихідний день може компенсуватися за угодою сторін наданням іншого дня відпочинку або в грошовій формі (ст. 72 КЗпП).

Зверніть увагу: застосування одного із способів компенсації за роботу у вихідний день виключає необхідність застосування іншого.

Тож у разі надання працівникові іншого дня відпочинку за роботу у вихідний день у відрядженні такий інший день відпочинку не оплачують, а фактично відпрацьовані працівником години у вихідний день у відрядженні оплачують як звичайний робочий день у відрядженні.

Якщо працівник працював у святковий/неробочий день, то звертаємо увагу на ст. 73 та 107 КЗпП. Роботу у такий день працівнику, який одержує місячний оклад, оплачують в розмірі:

— одинарної годинної або денної ставки понад оклад (понад середньоденну зарплату, якщо такий день оплачений за середньою), якщо робота здійснювалася в межах місячної норми робочого часу;

— подвійної годинної або денної ставки понад оклад, якщо робота здійснювалася з перевищенням місячної норми.

На бажання працівника, який працював у святковий/неробочий день, йому може бути додатково наданий інший день відпочинку.

Приклад 1. Працівник буде знаходитися у відрядженні з 25 по 28 червня 2020 року. Робота у вихідний день (27 червня) компенсована наданням іншого дня відпочинку (30 червня). Робота у святковий день (28 червня) проводиться понад місячну норму робочого часу. Середньоденна зарплата — 600 грн, денний заробіток — 500 грн. Оклад — 10000 грн.

Середньоденна зарплата вища за денну. Тому дні роботи у відрядженні (25 — 27 червня, 3 р. дн.) будуть оплачені за середньоденною зарплатою: 600 грн х 3 р. дн. = 1800 грн.

Робота у святковий день понад норму оплачується у подвійному розмірі годинної ставки за кожну відпрацьовану годину. Припустимо, що в цей день працівник фактично відпрацював 6 годин. Норма тривалості робочого часу працівника у годинах на червень — 160. Тоді сума оплати складе:

10000 грн : 160 год х 6 год х 2 = 750 грн.

Приклад 2. Використовуючи умови прикладу 1, припустимо, що робота у святковий день 28 червня здійснювалася в межах місячної норми робочого часу.

Дні роботи у відрядженні (25 — 28 червня, 4 р. дні), будуть оплачені за середньоденною зарплатою: 600 грн х 4 р. дн. = 2400 грн.

Крім того, за відпрацьований час у святковий день (всього 6 годин) працівнику буде нарахована доплата у сумі:

10000 грн : 160 год х 6 год = 375 грн.