15.06.2020

Як переконатися в отриманні ЄП-статусу?

Фізособа реєструється як ФОП на єдиному податку (ЄП). Як перевірити, присвоєний підприємцеві ЄП-статус чи в реєстрації платником ЄП відмовлено?

Спершу згадаємо п. 299.5 ПКУ. Тут передбачено: у разі відмови у реєстрації платника ЄП контролюючий орган зобов’язаний надати протягом 2 робочих днів з дня подання ФОП заяви про реєстрацію письмову мотивовану відмову в реєстрації. А ось якщо ви такої відмови не отримали, то можна припустити, що реєстрація пройшла успішно.

Але слід сказати, що орієнтуватися на відмову податківців — спосіб не надійний. Адже вона з якоїсь причини могла просто не дійти до одержувача. Є інший, надійніший, варіант самоперевірки.

Реєстрація суб’єкта господарювання як платника ЄП здійснюється шляхом внесення відповідних записів до реєстру платників ЄП (п. 299.1 ПКУ). Отже, найпростіший спосіб переконатися в тому, що вас зареєстрували як єдиноподатника, — зазирнути в цей самий реєстр. Зробити це дуже просто: доступ до бази даних реєстру є відкритим і безоплатним. Потрапити до нього можна через Електронний кабінет платника податків (ЕК)*.

* Увійти до ЕК можна або через стрічку сервісів на офіційному сайті ДПСУ (tax.gov.ua), або за адресою: cabinet.tax.gov.ua.

Крім того, за бажанням платник ЄП може абсолютно безоплатно отримати витяг з реєстру платників ЄП (п. 299.9 ПКУ). Для цього потрібно просто направити податківцям за місцем своєї податкової адреси запит про отримання витягу. Форми запиту і самого витягу затверджено наказом Мінфіну від 16.07.2019 р. № 308.

Подати запит податківцям і отримати витяг з реєстру можна особисто або через представника, оформивши нотаріально посвідчену довіреність.

Крім того, запит можна надіслати поштою. Єдине, за визнанням самих контролерів, можливість надання запиту засобами електронного зв’язку в електронній формі поки що не реалізована. Замість цього єдиноподатники можуть направити його податківцям за встановленою формою у форматі pdf разом із супровідним листом за допомогою меню «Листування з ДПС» ЕК (107.01.08 БЗ).