22.06.2020

Книга єдиноподатника: окремо готівковий і безготівковий дохід

Чи повинен ФОП (група 3 єдиного податку, ставка 5 %) при веденні Книги доходів розбивати суму доходу на готівковий (ставити прочерк) і безготівковий розрахунок (вписувати всю суму), якщо всі доходи отримує тільки в безготівковій формі? Якщо потрібно, але так не робив, що за це буде?

Оскільки підприємець отримує доходи виключно в безготівковій формі, то й заносити до Книги обліку доходів* (далі — Книга) потрібно тільки цей дохід. Вважаємо, додавати рядок під суму неотриманого доходу в грошовій формі, проставляючи в ньому прочерк, потреби немає. Пояснимо нашу відповідь.

* Форма та порядок ведення якої (далі — Порядок № 579) затверджені наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 579.

Платник єдиного податку (ЄП) веде облік у порядку, визначеному пп. 296.1.1 — 296.1.3 ПКУ. При цьому підприємець на групі 3 ЄП, який не є платником ПДВ, веде Книгу шляхом щоденного відображення отриманих доходів (п. 296.1.1 ПКУ). Датою отримання доходу є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі (п. 292.6 ПКУ). Тобто за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, підприємець здійснює запис у Книзі із сумарним підсумком за місяць, квартал, рік. Причому отримана сума коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги заноситься до Книги протягом податкового (звітного) періоду окремими рядками (ч. 2 п. 6 Порядку № 579, 107.01.06 БЗ):

— у грошовій формі (окремо в готівковій та безготівковій);

— у матеріальній або нематеріальній формі.

Книга заповнюється в гривнях із копійками і використовується платником податків для заповнення податкової декларації єдиноподатника (п. 8 Порядку № 579). Якщо дохід протягом дня не було отримано, то Книга за такі дні взагалі не заповнюється (див. 107.01.06 БЗ).

Таким чином, підприємець обов’язково повинен у Книзі щодня розбивати дохід у грошовій формі на готівковий та безготівковий. Але робити такі записи в Книзі потрібно тільки в ті дні, коли дохід був фактично отриманий. Тобто окремо зазначаються підсумкові суми безготівкових та готівкових надходжень за день їх надходження. Відповідно якщо надходжень у готівковій формі не було (як у вашому випадку), то й заповнювати нічого. Адже відсутність готівкового надходження підтверджує сам факт відсутності рядка в Книзі з інформацією про такий дохід. Фіксувати відсутність доходу додаванням додаткового рядка з прочерком ні ПКУ, ні Порядок № 579 від платника ЄП не вимагають.

Отже, якщо за день отримано дохід коштами тільки в безготівковій формі, то й у Книзі буде тільки один рядок з підсумковою сумою безготівкового доходу за такий день. Рядки з іншими можливими формами доходу, якого фактично не було, додавати не потрібно.

Зверніть увагу: платники ЄП несуть відповідальність за правильність обчислення, повноту і своєчасність сплати сум єдиного податку, а також за своєчасність подання податкових декларацій (п. 300.1 ПКУ). А ось якщо підприємець не веде або веде з порушенням Книгу, йому загрожує тільки адмінштраф у розмірі від 85 до 136 грн відповідно до ст. 1641 КпАП (див. 107.04 БЗ). Тобто адмінштраф світить єдиноподатнику, якщо є факт порушення порядку ведення Книги. Оскільки, як ми вже сказали, у Порядку № 579 немає жодного слова про додавання порожніх рядків, то про жодне порушення мови бути не може. Загалом якщо навіть допустити, що підприємець — платник єдиного податку заповнив Книгу з порушеннями, але сума єдиноподаткового доходу при цьому визначена правильно, такому ФОП щонайбільше загрожує згаданий вище штраф за ст. 1641 КпАП.