29.06.2020

Допомога по частковому безробіттю: «128» в 1ДФ

За матеріалами категорії 103.25 Бази знань

висновок документа

Сума допомоги по частковому безробіттю на період карантину, перерахована роботодавцю та виплачена ним найманому працівнику, відображається у формі № 1ДФ під ознакою доходу «128» як соціальна виплата з відповідного бюджету

Креатив щодо оподаткування допомоги по частковому безробіттю на період карантину податківці проявляли з моменту її появи.

Так, спочатку з’явилося роз’яснення в БЗ, де ДПСУ дійшла висновку, що сума такої допомоги не підпадає під дію п.п. 165.1.1 ПКУ. І це незважаючи на те, що ця норма виводить з-під оподаткування суми державної та соціальної матеріальної допомоги, державної допомоги, винагород і страхових виплат, які отримує платник податку з бюджетів та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

На їх думку, така допомога повинна була оподатковуватися на підставі п.п. 164.2.20 ПКУ у складі інших оподатковуваних доходів.

Проте неочікувано швидко спрацювали наші законотворці. У результаті у підрозд. 1 розд. ХХ ПКУ з’явився п. 13, відповідно до якого з 2 квітня 2020 року до оподатковуваного ПДФО доходу не включаються доходи у вигляді допомоги по частковому безробіттю на період COVID-карантину.

А щоб закріпити ефект, у п.п. 16 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ також зазначили, що така допомога не оподатковується ВЗ.

Звісно, такі зміни в ПКУ вимагали відповідного коригування курсу в роз’ясненнях у БЗ.

Тож з’явилося нова консультація в підкатегорії 103.02, де податківці погодилися з неоподаткуванням допомоги по частковому безробіттю на підставі норм, якими було доповнено розд. ХХ ПКУ.

Можна зітхнути з полегшенням.

Але ж добігає кінця ІІ квартал, у якому роботодавці вперше отримали та виплатили таку допомогу працівникам. Тож постає запитання: з якою ознакою доходу відобразити у Податковому розрахунку неоподатковувану допомогу по частковому безробіттю на період карантину?

Оскільки (1) норма, що звільняє від оподаткування таку допомогу, наведена не в ПДФОшному розд. IV ПКУ, а в розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, а також (2) беручи до уваги, що ДПСУ так категорично виступала проти того, щоб така допомога підпадала під дію п.п. 165.1.1 ПКУ, логічно припустити, що таку виплату слід відображати у формі № 1ДФ з ознакою доходу «194» — інші доходи, які згідно з цим ПКУ не включаються до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.

Але… логіка не спрацювала.

Нещодавно з’явилося роз’яснення, яке наразі коментуємо, де податківці на запитання: за якою ознакою доходу відображати роботодавцеві у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ суми допомоги по частковому безробіттю на період карантину, які були виплачені працівникам, відповіли — з ознакою доходу «128». І посилання на п.п. 165.1.1 ПКУ в описі до цієї ознаки доходу їх зовсім не хвилює.

Не будемо протестувати й ми. Адже на черзі підприємці, які отримали та отримують допомогу по частковому безробіттю на себе. І для них питання оподаткування такої допомоги наразі залишається відкритим. Тож дуже добре, якщо податківці з’їдуть на звільняючі норми п.п. 165.1.1 ПКУ.