23.03.2020

Перехід на літній час: як не наробити помилок

Незабаром на нас чекає переведення годинників на літній час. Більшість у цю ніч спокійно спатимуть. Але не всі. Працівники, нічна зміна яких припала на останню неділю березня, якраз застануть таке переведення годинників за роботою. І відпрацюють на годину менше. Як оплачувати нічну зміну, яка припала на час переведення годинників? Як розрахувати надбавку за роботу в нічний час? Є нюанси. Про них розповімо в цій статті.

Переведення годинників на літній та зимовий час визначено постановою КМУ від 13.05.96 р. № 509. Так, на території України щорічно переводять годинникову стрілку в останню неділю березня о 3:00 на 1 годину вперед і в останню неділю жовтня о 4:00 на 1 годину назад. Таким чином, переведення на літній час на 1 годину вперед цього року відбудеться з 28 на 29 березня о 03:00.

На що слід звернути увагу кадровику/бухгалтеру, якщо на його улюбленому підприємстві в «перевідну» ніч працюватимуть працівники. Розпочнемо з документів.

Про документальне

Трудове законодавство вимагає від роботодавця вести облік часу, фактично відпрацьованого кожним працівником. Тобто в табелі обліку робочого часу роботодавцеві потрібно проставити ту кількість відпрацьованих працівником годин, яку він фактично відпрацював.

Приклад 1. Для ведення цілодобової охорони території підприємства прийнято на роботу 4 охоронники. Один працює за графіком роботи підприємства (понеділок — п’ятниця з 9:00 до 18:00), інші три — за таким графіком виходу на роботу:

— у будні — з 18:00 до 9:00 (15 робочих годин);

— у вихідні, святкові та неробочі дні — з 9:00 до 9:00 (24 години).

Згідно з графіком охоронник Іваненко І. І. працював з 9:00 28 березня до 9:00 29 березня.

У зв’язку з переведенням годинників на 1 годину вперед охоронник Іваненко І. І. з 9:00 28 березня до 9:00 29 березня замість 24 годин фактично відпрацював 23. Таким чином, у табелі обліку робочого часу повинно бути відзначено, що такий працівник відпрацював:

— 28 березня всього 15 годин (з 9:00 до 00:00), у тому числі 2 години у нічний час (з 22:00 до 00:00). Відзначимо, що нічним вважається час із 22:00 вечора до 6:00 ранку (ст. 54 КЗпП);

— 29 березня всього 8 годин (з 00:00 до 9:00), у тому числі 5 годин у нічний час (з 00:00 до 6:00).

Виходить, у ніч переведення годинників на літній час (29 березня) працівник відпрацює на 1 годину менше. Зверніть увагу на цей момент при заповненні табеля.

З табелюванням розібралися. Переходимо до оплати.

Оплатні нюанси

Чи вплине та година роботи, що випала, на суму зарплати працівника за березень? Розпочнемо з основної зарплати.

Основна зарплата. Якщо працівникові встановлений оклад і він повністю відпрацював усі дні за графіком роботи в березні, то йому потрібно нарахувати оклад у повному розмірі.

Година, що випала, не вплине на суму основної зарплати працівника-окладника

Зовсім інша картина виходить у разі, якщо працівникові встановлена годинна тарифна ставка (погодинна оплата праці). У цьому випадку працівникові будуть оплачені фактично відпрацьовані години у березні. Отже, 1 година, що випала, вплине на суму основної зарплати працівника, який працював у ніч переведення годинників. Працівникові оплатять ту кількість годин, які він відпрацював за фактом.

Приклад 2. На підприємстві диспетчерам установлений підсумований облік робочого часу. Обліковий період — місяць. У березні диспетчер Котенко С. О. відпрацювала 167 годин, оскільки на її зміну припало переведення годинників на літній час. Норма тривалості робочого часу на березень — 168 годин. Працівниці встановлена:

варіант 1 — місячна оплата праці. Оклад — 10000 грн;

варіант 2 — погодинна оплата праці. Годинна тарифна ставка — 60,24 грн/год.

Розпочнемо з варіанта 1. Працівниця відпрацювала місяць повністю. Отже, за березень їй буде нарахована основна зарплата в сумі 10000 грн. Перераховувати суму зарплати з урахуванням години, що випала, не треба.

Переходимо до варіанта 2. При погодинній оплаті праці основну зарплату за місяць розраховують як добуток годинної тарифної ставки і відпрацьованого часу за цей період. Сума основної зарплати за березень: 60,24 грн/год х 167 год = 10060,08 грн.

Доплата за роботу в нічний час. За усі години роботи в нічний час працівникові має бути нарахована відповідна доплата. Відповідно до ст. 108 КЗпП робота в нічний час оплачується в підвищеному розмірі, який установлюється генеральною, галузевими (регіональними) угодами і колективним договором, але не нижче 20 % тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи в нічний час.

Приклад 3. Згідно з табелем обліку робочого часу працівник відпрацював 29 березня всього 8 годин (з 00:00 до 9:00), у тому числі 5 годин у нічний час (з 00:00 до 6:00). Загальна кількість відпрацьованих годин у березні згідно з графіком виходу на роботу — 167, у тому числі 55 годин у нічний час. Оклад працівника – 10000 грн. Доплата за роботу в нічний час установлена в колдоговорі у розмірі 35 % від окладу.

Визначимо розмір годинної тарифної ставки працівника: 10000 грн : 167 год = 59,88 грн/год.

Визначимо суму заробітку за нічні години за підсумками березня:

59,88 грн/год х 55 год х 35 % : 100 % = 1152,69 грн.

Ще раз звернемо вашу увагу на заповнення табеля обліку робочого часу за працівниками, що працювали в ніч переведення стрілок годинника. Оскільки неправильне відображення фактично відпрацьованих годин призведе до помилок у визначенні сум оплати нічних, святкових та неробочих днів працівникам-окладникам. Також така помилка може вплинути на правильність визначення кількості годин, відпрацьованих понаднормово.

Якщо довелося працювати вночі у вихідний

Вище ми розглянули ситуації, коли працівник працював у ніч переведення годинників за графіком змінності. Розглянемо ще один випадок, коли працівник залучався для роботи в ніч з 28 на 29 березня у свій вихідний. Як оплачувати його працю в цьому випадку? Стаття 72 КЗпП дозволяє компенсувати роботу у вхідний день наданням іншого дня відпочинку або оплатити цю роботу в подвійному розмірі за правилами, передбаченими ст. 107 КЗпП (аналогічно оплаті роботи у святкові та вихідні дні). Яким чином компенсуватиметься робота у вихідний день, визначається за погодженням між працівником і роботодавцем. Спосіб компенсації доцільно зазначити в наказі про залучення до роботи у вихідний день. Якщо сторони дійшли угоди про компенсацію шляхом оплати в подвійному розмірі, то її обчислюють за правилами, визначеними ст. 107 КЗпП, а саме:

1) відрядникам — за подвійними відрядними розцінками;

2) працівникам, праця яких оплачується за годинними або денними ставками, — у розмірі подвійної годинної або денної ставки;

3) працівникам, які отримують місячний оклад:

— у розмірі одинарної годинної або денної ставки понад оклад — якщо робота у вихідний день проводилася в межах місячної норми робочого часу;

— у розмірі подвійної годинної або денної ставки понад оклад — якщо робота проводилася понад місячну норму.

Таку оплату здійснюють за години, фактично відпрацьовані у вихідний день.

А що з доплатою за роботу в нічний час? Її розраховують за загальними правилами в одинарному (не подвійному) розмірі, попри те, що робота відбувалася вночі у вихідний (див. лист Мінсоцполітики від 11.07.2018 р. № 1217/0/101-18/28).