23.03.2020

Вірус проти договірних штрафів

Новий вірус крокує світом. І він зачепить не лише життя і здоров’я багатьох людей. Дістанеться, швидше за все, й бізнесу. Адже епідемія може завадити виконанню ЗЕД і внутрішніх договорів. А може, коронавірус і на податкові зобов’язання вплине? Шукаємо відповіді разом.

Договірні зобов’язання. Нагадаємо: якщо сторона не виконала свої зобов’язання за договором через дію непереборної сили (форс-мажору), то вона звільняється від відповідальності. Коронавірус цілком вписується в поняття «форс-мажор». Згідно з ч. 2 ст. 141 Закону України «Про торгово-промислові палати в Україні» від 02.12.97 р. № 671/97-ВР форс-мажором вважаються, зокрема, епідемії і всілякі обмеження, що встановлюються владою тієї або іншої країни (наприклад, заборона експорту/імпорту). З 17 березня у цій нормі з’явилася згадка про карантин.

Але одного лише факту існування епідемії або обмежень недостатньо для того, щоб однозначно звільнитися від відповідальності. Запам’ятайте:

форс-мажор працює тільки тоді, коли ті чи інші обставини роблять неможливим виконання конкретного зобов’язання

Залежно від суті зобов’язання такими обставинами можуть виступати різні заборони. Ви вже знаєте, що у зв’язку з карантином Кабмін увів деякі заборони (постанова КМУ від 11.03.2020 р. № 211). Обмеження можуть вводити і місцеві органи влади. Можуть перекривати кордони між деякими країнами для переміщення вантажів. У такому разі ваш іноземний контрагент, наприклад, може не виконати умови з постачання свого товару в строк, установлений у договорі. Тоді посилання на форс-мажор може звільнити від договірної неустойки (штрафів/пені). У цьому випадку знадобляться докази існування форс-мажору. Найнадійніший варіант — сертифікат ТПП.

«Коронавірусні» обмеження можуть звільнити не лише від відповідальності, але і від виконання зобов’язань за деякими договорами. Так, якщо ви орендуєте приміщення в якомусь ТРЦ і його закрили на карантин, то орендну плату ви маєте право не платити (ч. 6 ст. 762 ЦКУ). Вважаємо, що логічно буде написати лист орендодавцеві, вказавши на неможливість використання приміщення.

Формулювання в договорі. Достатньо згадки про епідемії та обмеження держорганів.

Податки, подання декларацій та інших заяв. Граничні терміни подання податкової декларації, заяв про перегляд рішень фіскалів, про повернення надміру сплачених податків/зборів можуть подовжуватися, зокрема, у разі, коли платник був обмежений у переміщеннях у зв’язку з форс-мажором, підтвердженим документально. Наприклад, ФОП застряг в одній з країн, яка перекрила кордон для виїзду. Нагадаємо: у такому разі терміни подовжуються на підставі письмової заяви платника в податкову (п. 102.6 ПКУ).

З юрособами в цьому випадку складніше. Адже формально на час відсутності керівника та/або головного бухгалтера їх право підпису повинне передаватися.

Також форс-мажор може стати підставою для відстрочення грошових зобов’язань або податкового боргу платника (п. 100.5 ПКУ). Але не забувайте, що її проводять тільки під відсотки — 120 % річних облікової ставки НБУ на день ухвалення рішення (п. 100.1 ПКУ). Про інші «коронавірусні» податкові послаблення див. коментар «Коронавірусу— бій! Верховна Рада вносить корективи» цього номера.

Тож запасайтеся доказами і звертайтеся в Торгово-промислову палату за отриманням довідки. Будьте здорові і не піддавайтеся паніці!