30.03.2020

Лихо не без добра, або Уточнюємо податок на нерухомість

У розпал карантину законодавець дозволив не сплачувати, крім плати за землю, ще й податок на нерухоме майно. Що ж треба для того, щоб зекономити на сплаті цього податку?

Що говорить закон? У період з 1 березня по 30 квітня 2020 року об’єкти нежитлової (!) нерухомості, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно. Тобто за об’єкти житлової нерухомості доведеться сплачувати податок по повній! Саме така норма з’явилася нещодавно у п. 525 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ (далі — п. 525). Про те, як її реалізувати на практиці, йдеться у інформаційному листі ДПСУ від 20.03.2020 р. № 7 (tax.gov.ua/broshuri-ta-listivki/412719.html).

Фізичні особи. Тим із них, хто є власником нежитлової нерухомості, перерахунок податку здійснять контролери. Оскільки у поточному році «фізики» сплачуватимуть цей податок за минулий рік, то його сума зараз жодним чином не зменшиться. «Карантинне» звільнення їм нададуть аж при нарахуванні податку у 2021 році за 2020 рік.

ФОП. Вони сплачують податок на нерухоме майно за нормами, передбаченими для фізичних осіб, оскільки ст. 266 ПКУ не визначено такого платника, як ФОП. Це визнають і фіскали (БЗ 106.01), отже, цій категорії можна не перейматися.

Юрособи. Платники нерухомого податку із числа юросіб вже подали податкову декларацію на поточний рік. Тож їм надано право подати уточнюючу декларацію, в якій зменшити суму раніше задекларованих податкових зобов’язань за І та II квартали 2020 року (березень 2020 року є третім місяцем І кварталу, квітень 2020 року — першим місяцем II кварталу) на суму, пропорційну одному місяцю кварталу. Як це зробити, покажемо нижче на числовому прикладі. А зараз кілька нюансів подання уточнюючої декларації.

За якою формою уточнюватися? За тією ж, за якою подавали і звітну декларацію. Вона затверджена наказом Мінфіну від 10.04.2015 р. № 408 (у редакції наказу від 15.11.2018 р. № 897).

Коли уточнюватися? Припускаємо, що для відповіді на це запитання податківці залучатимуть своє роз’яснення із БЗ 106.07. Згідно з ним для певних випадків зміни бази оподаткування, щодо яких ПКУ не регламентує строки уточнення податкових зобов’язань (зокрема, при зміні cтавок, уведенні/скасуванні пільг тощо), уточнюючу декларацію треба подати протягом 30 календарних днів з дня зміни бази оподаткування.

Ми ж схиляємося до того, що взагалі-то п. 525 не змінює базу оподаткування (нею, як і раніше, залишається загальна площа об’єкта нерухомості), а виключає на певний період часу нежитлову нерухомість із складу об’єкта оподаткування. Не надає він і жодних пільг (цей висновок нам знадобиться при заповненні додатку 2 до уточнюючої декларації). На нашу думку, за таких обставин

важливо уточнитися до граничного строку сплати авансового внеску з податку за І квартал (до 30 квітня)

Інакше раніше задеклароване квартальне зобов’язання доведеться заплатити у повному розмірі.

Як заповнити шапку уточненки? По-перше, нумерацію декларацій здійснюють у межах кожного їх типу. Таким чином, якщо наразі юрособа подаватиме першу в поточному році уточнюючу декларацію, то в полі з типом декларації «уточнююча» потрібно проставити позначку «Х», а в рядку «Порядковий №» — «1» (БЗ 106.07).

По друге, у полі «починаючи з» у разі уточнення податкових зобов’язань арабськими цифрами зазначають місяць, з якого уточнюються показники (БЗ 106.07). Для випадку, що тут розглядається, у цьому полі слід зазначити «03», оскільки зміни, що викликали необхідність уточнити раніше подану декларацію, почали діяти у березні.

По-третє, у полі 1.2 «що уточнюється» рядка 2 декларації зазначають податковий період (рік), що уточнюється, тобто «2020». При цьому поле 1.1 «звітний» цього рядка не заповнюється.

Скільки додатків подавати? Нагадаємо, що звітність з податку на нерухомість складається із самої декларації та двох додатків до неї. У додатку 1 нараховують податок для житлової нерухомості, а в додатку 2 — для нежитлової. При цьому у разі коригування податкового зобов’язання із цього податку лише за житловою чи нежитловою нерухомістю заповнюється один розрахунок/додаток, що уточнюється, показники якого переносяться до декларації (БЗ 106.07). Отже, при уточненні податку на підставі п. 525 слід подати тільки додаток 2 для нежитлової нерухомості, бо саме її вивели з-під оподаткування у березні-квітні.

Як заповнити додаток 2 до уточненки? Для уточнення показників за нежитловою нерухомістю:

у розділі І «Розрахунок податкового зобов’язання» додатка 2 наводять виправлену інформацію;

у розділі ІІ «Уточнення податкового зобов’язання»: у рядку 4 зазначають суму податкового зобов’язання з рядка 3 додатка 2 до декларації, що уточнюється (у нашій ситуації — із звітної декларації за 2020 рік);

рядок 5 заповнюють, якщо в результаті уточнень виникла недоплата. Це не наш випадок;

рядок 6 заповнюють, якщо в результаті уточнень виникла переплата. У рядку 6 зазначають суму нарахованих до зменшення податкових зобов’язань, що обчислюється за формулою: рядок 4 - рядок 3. Показник рядка 6 додатка 2 переносять до рядка 6.3 табличної частини декларації;

рядок 7 «Сума штрафу» заповнюють, якщо заповнено рядок 5 додатка 2;

у рядку 8 зазначають суму пені, нараховану на суму недоплати зобов’язання. У нашому випадку штрафу/пені не буде, оскільки немає недоплати.

Приклад. Підприємство має у власності 4 об’єкти нерухомості, а саме:

два житлових об’єкти квартира площею 85 кв. м та котедж площею 700 кв. м. Ставка податку 0,1 та 0,3 % від мінзарплати відповідно;

два нежитлових об’єкти офісна будівля площею 320 кв. м та гараж площею 1000 кв. м. Ставка податку 0,7 та 1 % від мінзарплати.Для гаражів міська рада встановила 25 % пільгу.

Аби все вийшло як треба, у колонках 9 і 10 розділу І додатку 2 зазначаємо кількість місяців перебування об’єктів нежитлової нерухомості у І — ІІ кварталах — по 2 місяці у кожному. Колонку 19 розділу І заповнюємо виходячи із суми податку із урахуванням звільнення за березень та квітень. Відповідно суму авансових внесків за І та ІІ квартал також вказуємо із урахуванням зменшення.

У розділі ІІ у рядку 4 вказуємо показники раніше поданої декларації, у рядку 6 — суму, на яку зменшуємо розмір податку загалом за рік та з розбивкою за І та ІІ квартал. Нарешті, у саму декларацію переносимо показники додатку 2.

Фрагмент уточнюючої декларації та додатку 2 до неї наведемо на рис. 1 нижче і рис. 2.

завантажити файл

Рис. 1. Фрагмент уточнюючої декларації з податку на нерухомість

завантажити файл

Рис. 2. Фрагмент додатка 2 до уточнюючої декларації з податку на нерухомість

Ось, власне, й усі тонкощі отримання «карантинного» звільнення від податку на нерухомість.