05.11.2020

Позики між ЄП і загальною системою

Позика, як і будь-яка інша «розтягнута в часі» операція, може стати перехідною. Позику можна отримати на одній системі, а повернути вже після переходу на іншу. Які особливості обліку мають такі перехідні позики? Такі запитання часто ставлять наші читачі. Поговоримо про це!

Позика, повернута на ЄП

Для юросіб-загальносистемників основна сума отриманої позики не є доходом. Так говорить бухоблік, і податковоприбутковий облік з ним солідарний (п.п. 134.1.1 ПКУ). Тож за період перебування на загальній системі юрособа-позичальник не має з отриманою позикою ніякого дохідного клопоту. Максимум уключає до витрат проценти, якщо позика є процентною, а до доходів дисконт, якщо позика довгострокова відповідно до умов договору.

Натомість для юросіб-єдиноподатників ситуація така. Якщо позика є процентною, то жодних наслідків зміна системи оподаткування не створюватиме.

А от безпроцентну позику позичальник-єдиноподатник може не включати до доходів, якщо її повернути протягом 12 місяців з дня отримання (п.п. 3 п. 292.11 ПКУ). Чи працює тут правило 12 місяців? Бо ж позичальник на момент отримання позики не був платником ЄП.

Податківці у БЗ 108.01.02 заявляють: якщо юрособа перейшла на ЄП, то вона не включає до своїх ЄП-доходів безпроцентну позику, отриману на загальній системі. Такої думки податківці дотримуються вже давно. Тож можете нею користуватися! Хоча для повної безпеки можете отримати ІПК. Адже в деяких індивідуальних роз’ясненнях податківці не такі ліберальні (див., наприклад, лист ДФСУ від 28.08.2019 р. № 4081/6/99-99-12-02-03-15/ІПК).

Тепер про ФОП. Для ФОП на ЗС отримана позика — не дохід. Погоджуються з цим і податківці, щоправда за умови, якщо позику повернуто у строк, визначений договором (БЗ 104.04). Натомість для ФОП на ЄП є доходом безпроцентна позика, не повернута протягом 12 місяців із дня її отримання (п.п. 3 п. 292.11 ПКУ). І щодо ФОП податківці «фіскалять»: вони наказують уключати до ЄП-доходів безпроцентну позику, не повернуту протягом 12 місяців. Хай навіть її отримано на ЗС, а 12-місячний строк закінчився вже після переходу на ЄП (БЗ 107.01.03). Подвійні стандарти…

Позика, повернута на ЗС

Для єдиноподатників отримана позика (хоч процентна, хоч безпроцентна) не включається до доходів безпосередньо в періоді отримання. Це стосується як юридичних осіб, так і ФОП. При цьому процентні позики, повернуті в межах строку позовної давності, узагалі не є доходом для спрощенців. А от безпроцентними позиками єдиноподатникам дозволено «бездохідно» користуватися лише 12 місяців (п.п. 3 п.п. 292.11 ПКУ).

Нехай на момент переходу 12-місячний строк ще не закінчився, позику не повернуто і 12 місяців спливли під час перебування на ЗС? Які тут наслідки? Та ніяких! «Єдиноподатковий» п.п. 3 п.п. 292.11 ПКУ не стосується колишніх єдиноподатників.

Ані розд. ІІІ ПКУ, ані ст. 177 ПКУ не передбачають, що колишні єдиноподатники збільшують свої загальносистемні доходи на суму безпроцентних позик, отриманих на ЄП і повернутих до закінчення строку позовної давності. Щоправда, ФОП, які «прихопили» з собою із ЄП позику, краще слідкувати, аби вона була повернута у строк, визначений у договорі. Інакше податківці наполягають на ФОПівському загальносистемному доході. Хоча з погляду ПКУ висновок фіскалів безпідставний.