№89

Податки & бухоблік, листопад, 2020/№ 89 Інші номери журналу ›
  • Договір позики та ПФД: спільне і відмінності Наш тематичний номер присвячений позиці. Ми говоримо про її різновиди, розглянемо дисконтування, прощення, закінчення строків давності та податкові наслідки для різних сторін правочину й систем оподаткування. А розпочнемо із загальних понять. Що таке позика та що являє собою поворотна фінансова допомога (ПФД)? Як податкове законодавство ці терміни розділяє. Що між ними спільного та в чому відмінності?
  • Класичний облік грошової позики Як ми вже знаємо, у податковому законодавстві безвідсоткову грошову позику слід розглядати як поворотну фінансову допомогу (п.п. 14.1.257 ПКУ). А в разі нарахування і сплати відсотків за користування грошовими коштами — справу маємо зі звичайною позикою (п.п. 14.1.267 ПКУ) або цільовим фінансовим кредитом (п.п. 14.1.258 ПКУ). Розглянемо порядок обліку звичайнісінької операції з надання/отримання позики грошовими коштами між платниками податку на прибуток (отримання, повернення, дисконтування тощо).
  • Позика і єдиний податок Єдиноподатники теж знають про позики і теж ними користуються. Які особливості обліку позик у платників єдиного податку? Давайте поговоримо про це!
  • Прощення позики: загальна система та ЄП Не завжди видана позика повертається кредитору. Інколи ще до закінчення строку позовної давності кредитор і боржник доходять згоди про її повне чи часткове прощення. Такий спосіб відомий ще з біблійних часів, коли у «ювілейний рік» непогашені борги підлягали прощенню. Згадує про нього й відома євангельська притча про невірного управителя. Таке врегулювання заборгованості можливе й сьогодні. Давайте поговоримо про нього!
  • Солодке слово позика… та ПДФО, ВЗ, ЄСВ Хоч психологи і не радять брати гроші в борг, але позики допомагають вирішити складні проблеми або дозволити собі те, на що зазвичай не вистачає коштів. Підприємство вирішило надати позику близькій до нього фізичній особі або своєму працівнику. Які податкові наслідки буде мати така ситуація? Чи можна списати заборгованість за позикою? Відповіді на озвучені запитання ви знайдете в цій статті.
  • Позика спливла (із позовною давністю) Позика, як і будь-яке інше зобов’язання, має визначений договором строк виконання. Якщо цей строк порушено, вступає в дію інший строк — позовної давності. Яким чином узгоджуються цей строк і договір позики? Про це поговоримо зараз!
  • Позика та іноземна валюта Продовжуючи розмову про позики між суб’єктами господарювання й не лише, розглянемо питання, які цікавлять багатьох. Чи можна між резидентами укладати договір позики в іноземній валюті? Як законно овалютити позику? Давайте розбиратися.
  • Позика від засновника Допомогти підприємству грошима на поворотній основі може і засновник. Про те, на яких умовах засновник може видати своєму підприємству позику і які податкові наслідки такої позики для підприємства, зараз і поговоримо.
  • Позики між ЄП і загальною системою Позика, як і будь-яка інша «розтягнута в часі» операція, може стати перехідною. Позику можна отримати на одній системі, а повернути вже після переходу на іншу. Які особливості обліку мають такі перехідні позики? Такі запитання часто ставлять наші читачі. Поговоримо про це!
  • Юрнюанси позики, про які потрібно знати У попередніх статтях ви вже розібралися з деякими нюансами позики. Настав час поговорити про основні юридичні деталі цього типу договору. Про що потрібно пам’ятати? Як оформити? На ці й багато інших правових запитань знайдете відповіді у нашій статті.
  • Як уникнути дисконтування Довгострокову позику завжди супроводить дисконтування. Процес дуже марудний і несе певні податкові ризики в платників податку на прибуток за рахунок того, що дисконт відображають у складі доходів/витрат. Та й механізм проведення дисконтування особливо не врегульований у П(С)БО, що може призвести до помилок при їх відображенні. Але немає дисконтування, немає й ризиків. Розберемося, як законно його уникнути.
  • Позика і готівкові обмеження Чи поширюються на позику, надану (отриману) в готівковій формі, 10- і 50-тисячне обмеження на готівкові розрахунки?
  • Узяли в одного й віддали іншому Чи можна до каси підприємства єдиноподатника внести позику від одного засновника-фізособи і відразу видати в погашення поворотної позики іншому засновникові-фізособі.
  • Позика для ФОП-загальносистемника Підприємець на загальній системі оподаткування отримав позику. Які можуть бути податкові наслідки?
  • Позичаємо у фізособи Підприємство планує отримати поворотну фіндопомогу від засновника. Чули, що ці кошти потрібно показувати в формі № 1ДФ. Чи дійсно це так? Адже фіособа не отримує, а надає свої кошти!
  • А якщо узяти й не показати в 1ДФ? На що очікувати, якщо не показувати у формі № 1ДФ поворотну фіндопомогу?
  • Коротко про облік безпроцентних позик
  • Перелік основних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі