05.11.2020

Позичаємо у фізособи

Підприємство планує отримати поворотну фіндопомогу від засновника. Чули, що ці кошти потрібно показувати в формі № 1ДФ. Чи дійсно це так? Адже фіособа не отримує, а надає свої кошти!

Трішки теорії. Основну суму поворотної фіндопомоги, яку фізособа надала іншим особам і яка повертається їй, не оподатковувають ПДФО та ВЗ (п.п. 165.1.31, п.п. 1.7 п.п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Проте, незважаючи на те, що така виплата не включається в оподатковуваний дохід фізособи-позикодавця, підприємство-позичальник зобов’язане відобразити її в розд. I форми № 1ДФ з ознакою доходу «153». Також вона повинна потрапити до рядка «Військовий збір» розд. ІІ форми.

Зверніть увагу на особливості відображення такої виплати! Факт отримання коштів підприємство-позичальник не зазначає у формі № 1ДФ, адже фізособа віддає кошти.

Суму такої поворотної фіндопомоги показуємо у формі № 1ДФ за той звітний період, в якому її повертаємо фізособі (тобто коли фізособа отримає свої кошти назад).

Якщо фіндопомогу повертаємо частинами протягом певного періоду, то й у формі № 1ДФ за відповідний звітний квартал зазначаємо фактично повернену суму в цьому кварталі.

У графах 3а і 3 розд. I форми відображаємо суму, яку повернули. Графи 4а та 4 не заповнюємо (у паперовому варіанті проставляємо прокреслення). У графі 5 — ознака доходу «153».

І не забуваємо про розд. ІІ «Військовий збір» форми № 1ДФ (графи з нарахованим/виплаченим доходом).