09.11.2020

Зміни в СЕА: ∑Перевищ знову наростаючим?..

Постанова КМУ від 28.10.2020 р. № 1024

Висновок документа

КМУ внесено ряд змін до Порядку № 569* — стосовно механізму розрахунку регліміту (∑Накл), показника ∑Перевищ та деякі інші

* Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569.

Постановою, що коментується, Кабмін вніс чергові зміни до Порядку № 569. Вони в першу чергу були спрямовані на врахування у цьому документі змін, внесених в ПКУ одіозним Законом № 466**. Отже, перелічимо основні зміни:

** Закон України від 16.01.2020 р. № 466-ІХ.

1) При розрахуванні регліміту (∑Накл) під час розрахунку показника ∑ПопРах тепер враховуватиметься і сума коштів, вилучених та зарахованих податківцями на СЕА-рахунок платника ПДВ відповідно до ст. 95 ПКУ в рахунок погашення податкового боргу з ПДВ по задекларованих до сплати податкових зобов’язаннях за періоди починаючи з 1 липня 2015 року, визначених платником у податковій декларації з ПДВ або уточнюючому розрахунку.

Тобто після набуття чинності цими змінами в Порядок № 569 на такі вилучені та зараховані на СЕА-рахунок починаючи з 1 липня 2015 року суми податківці повинні одноразово збільшити платникам регліміт. І в подальшому завжди враховувати такі суми під час розрахунку показника ∑ПопРах (див. оновлений п. 2001.3 ПКУ).

2) У разі скасування рішення про анулювання реєстрації платника ПДВ і відновлення такої реєстрації фіскали повинні протягом 3 робочих днів, що настають за днем внесення ними змін до реєстру платників ПДВ щодо скасування анулювання реєстрації, здійснити перерахунок регліміту такого платника*** за звітний період, у якому відбулося анулювання його реєстрації, і окремо за кожним показником формули.

*** Крім випадків, коли на момент скасування рішення про анулювання реєстрації особа застосовує спрощену систему оподаткування, яка не передбачає сплату ПДВ; або повторна реєстрація (наступна за відміненою) платником податку такої особи є анульованою з підстав, передбачених п. 184.1 ПКУ.

3) Найбільш інтригуючою є на перший погляд не пов’язана із Законом № 466 зміна до п. 9 Порядку № 569. Туди додано новий абзац, що загальна сума перевищення (∑Перевищ) визначається за кожний звітний (податковий) період наростаючим підсумком!

До речі, з норм ПКУ наростаючий підсумок при розрахуванні цього показника випливав з самого початку. Але податківці у фіскальних ПДВ-цілях, порушуючи Кодекс, налаштували ПЗ СЕА таким чином, що ∑Перевищ фактично вже кілька років розраховується відокремлено помісячно (і з відкиданням від’ємного значення). Хоча при цьому в одній БЗ (101.17) вони лукаво зазначають, що цей показник розраховується «наростаючим підсумком за кожен звітний період», а в другій (див. там же), що він здійснюється «за кожний звітний період без наростаючого підсумку»!.. Тож: чи будуть якісь наслідки у цієї зміни, чи переналагодять фіскали ПЗ СЕА, та як буде далі рахуватись цей показник — зараз можна тільки гадати

4) Зміни, внесені до 91 Порядку № 569, тепер дозволять за рахунок суми ∑Перевищ реєструвати не тільки податкові накладні, але й розрахунки коригування.

5) Зміни у пп. 22 і 27 Порядку № 569: поповнювати СЕА-рахунок та сплачувати борг при анулюванні реєстрації платника можна не тільки з власного, а й з іншого поточного рахунку.

Ця постанова набрала чинності з 4 листопада цього року.

Загалом зміни в Порядок № 569 можна оцінювати як позитивні, але як вони запрацюють на практиці, поживемо — побачимо…