12.11.2020

Доходи ФОП на особистий рахунок

Чи може ФОП отримувати доходи від своєї підприємницької діяльності на особистий рахунок? (м. Дніпро)

Дуже практичне й життєве запитання. Всім нам знайомо, що ФОП часто приймають оплату за свої товари чи послуги на звичайні рахунки (переказ на картку, оплата через Приват24 тощо). Однак із матеріалу «ФОП «гуляє»: витрачання коштів на власні цілі» ви вже знаєте, що Інструкція № 492 вимагає відкривати для підприємницької діяльності спеціальний ФОПівський рахунок. Ба більше, у п. 14 Інструкції № 492 прямо прописано, що фізичній особі забороняється використовувати поточні рахунки, що відкриваються нею для власних потреб, для проведення операцій, пов’язаних із здійсненням підприємницької та незалежної професійної діяльності.

Тож доходам від реалізації товарів, надання послуг і виконання робіт на особистий рахунок фізособи — зась! На особистий рахунок фізособи можуть надходити будь-які кошти, які не пов’язані з діяльністю цієї фізособи як ФОП або незалежного професіонала. Ну або кошти з підприємницького рахунку, які фізична особа хоче використати для власних потреб.

Отже, фізична особа має неухильно дотримувати принцип «різних кишень» для цивільних і для підприємницьких коштів. Але якщо раптом кишені прорвало й гроші з різних кишень змішалися? Яка відповідальність фізособи — власника особистого рахунку, якщо на нього надійшли підприємницькі кошти?

Вважаємо, що таку відповідальність прямо у жодному законодавчому акті не прописано. Ані штрафні санкції, ані закриття рахунку за використання його у підприємницькій діяльності фізособі — власнику рахунку наразі не загрожують. Податківці у БЗ 129.06 констатують заборону на використання особистого рахунку для операцій, пов’язаних зі здійсненням підприємницької діяльності, але нічого не говорять про відповідальність за порушення цієї заборони. Щоправда, на практиці деякі банки відхиляють операції на перерахування коштів.

Водночас у БЗ 107.05 податківці натякають, що використання особистого рахунку для підприємницької діяльності може вплинути на правильність обчислення, своєчасність та повноту сплати сум єдиного податку, а також на достовірність інформації, зазначеної у єдиноподатковій декларації. Це в тому випадку, якщо кошти, що надійшли на особистий рахунок, не будуть відображені в декларації та оподатковані єдиним податком. Тоді податківці обіцяють, що буде застосовано адмінштраф за ст. 1641 КУпАП. А для ФОП групи 3* також ітиметься про заниження податкового зобов’язання через заниження бази оподаткування єдиним податком. Тож вони отримають ще й штраф за п. 123.1 ПКУ.

* Для ФОП груп 1 і 2 цей дохід приплюсується до загального, що може призвести до перевищення граничного обсягу «єдиноподаткового» доходу.

Тож, навіть якщо кошти від підприємницьких операцій надійшли на особистий рахунок, такі кошти все одно слід відобразити в єдиноподатковому обліку і в декларації... Інакше податківці можуть вимагати, щоб ці кошти були оподатковані ПДФО і військовим збором як цивільні доходи. Це, звичайно, незаконно (адже дохід від операції все одно отримує ФОП), та майте це на увазі**.

** Отримати доступ до інформації про особисті рахунки фізособи, що є ФОП, податківці можуть лише за рішенням суду (п. 2 ч. 1 ст. 62 Закону України від 07.12.2000 р. № 2121-III).

Увага! Мусимо попередити, що іноді податківці заявляють, що для ФОП-єдиноподатника використання в підприємницькій діяльності особистого рахунку — це порушення правил перебування на спрощеній системі. Таку заяву 11.11.2019 р. на своїй сторінці у Facebook зробило ГУ ДПС у Львівській обл. І хоча незрозуміло, які саме норми ПКУ порушує такий ФОП, податківці погрожують йому анулюванням реєстрації платника єдиного податку згідно з п. 299.11 ПКУ.

Максим Нестеренко, податковий експерт