12.11.2020

Оприбуткування готівки після скасування Книг: як це буде з 01.01.2021 р.

ФОП-єдиноподатник приймає від покупців готівку. Що для нього вважатиметься оприбуткуванням готівки з 01.01.2021 р.? (м. Кривий Ріг)

Правила оприбуткування готівки, встановлені на сьогодні для підприємців, досить прості:

— для ФОП, які використовують КОРО без РРО, оприбуткуванням вважається внесення даних розрахункових квитанцій до КОРО (абзац п’ятий п. 11 Положення № 148);

— для всіх інших ФОП незалежно від факту застосування РРО/ПРРО оприбуткуванням вважається облік отриманих доходів у Книзі обліку доходів (КОД) або Книзі обліку доходів і витрат (КОДВ) (абзац шостий п. 11 Положення № 148).

Виходить, Книги призначені не лише для підрахунку отриманого підприємцем доходу (складання звітності), але й дозволяють ФОП, які не застосовують КОРО, оприбуткувати отриману від покупців готівку.

Але ось з 01.01.2021 р. у ФОП починається нове життя вже без обов’язкових форм КОД (КОДВ). Так, з початку наступного року ФОП-єдиноподатники*:

* Нагадаємо: відповідні зміни до п. 296.1 ПКУ внесені Законом № 786 (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 66).

— груп 1, 2 і 3 (неплатники ПДВ) повинні будуть вести облік у довільній формі шляхом щомісячного відображення доходів;

— групи 3 (платники ПДВ) повинні будуть вести облік у довільній формі шляхом щомісячного відображення доходів і витрат.

Так що ж буде з оприбуткуванням готівки, коли обов’язкові форми КОД (КОДВ) кануть у Лету

Зрозуміло, що для ФОП, які використовують КОРО без РРО, по суті, нічого не зміниться. Для них, як і раніше, оприбуткуванням буде внесення даних розрахункових квитанцій до КОРО. А ось для всіх інших ФОП це питання залишається відкритим.

Відразу ж звертаємо увагу: той факт, що оприбуткування готівки пов’язане з відображенням доходів у Книгах, у жодному разі не означає, що ФОП, які працюють з готівкою, вимушені будуть і далі вести Книги за встановленими формами та реєструвати їх у податківців.

Ні, просто НБУ доведеться внести чергові зміни до касового Положення № 148, так, щоб воно враховувало факт скасування Книг. І проєкт** таких змін уже є. На щастя, у НБУ, схоже, вирішили не ускладнювати життя підприємців і не додавати їм клопоту, пов’язаного з оприбуткуванням готівки. У разі набрання чинності змінами, передбаченими згаданим проєктом, з 01.01.2021 р. оприбуткуванням готівки вважатиметься облік отриманих доходів у довільній формі шляхом щомісячного відображення отриманих доходів.

** bank.gov.ua/admin uploads/article/Proekt of resolution 04092020.pdf?v=4

Як бачите, якщо подібні зміни до Положення № 148 будуть внесені, запис доходів у будь-якому заміннику Книги (це може бути будь-який зошит (блокнот, журнал) або таблиця в Exel), зроблений ФОП за підсумками місяця, вважатиметься оприбуткуванням готівки.

Гірше, якщо відповідний проєкт прийнятий не буде і передбачені ним правила з 01.01.2021 р. так і не розпочнуть діяти. Тоді перед ФОП постане проблема оприбуткування готівки. По суті, відмова від затверджених КОД (КОДВ) означатиме, що вся ваша готівкова виручка вважатиметься не оприбуткованою.

У такому разі рекомендуємо все ж не квапитися та не позбуватися старих Книг і вести їх до появи нових правил оприбуткування готівки.

У будь-якому разі час на приведення Положення № 148 у відповідність з новою редакцією п. 296.1 ПКУ в НБУ ще є. Ми ж, зі свого боку, оперативно інформуватимемо вас про всі зміни в касовій нормативці.

Алла Свіріденко, податковий експерт