16.11.2020

Відрядження: працюємо у вихідний

Лист Мінекономіки від 21.08.2020 р. № 3511-06/51797-07

Висновок документа

Якщо у вашому Положенні про відрядження зазначено, що компенсація за роботу в вихідні дні виплачується відповідно до чинного законодавства, то ви повинні оплачувати роботу в такі дні, а не компенсувати наданням іншого дня відпочинку

Відрядження працівників регулює, передусім, головний трудовий документ — КЗпП. А ось Інструкція № 59* є обов’язковою тільки для бюджетників. На госпрозрахункові підприємства норми Інструкції не поширюються, а мають для них лише довідковий (допоміжний) характер.

* Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59.

Інших нормативних актів, що детально регламентують відрядження працівників госпрозрахункових підприємств, немає. Тому їм залишається стати творцем власного «відряджувального» документа, наприклад, Положення про службові відрядження.

Доволі часто таке Положення є калькою Інструкції № 59. Проте те, що є добре для бюджетників, не завжди підходить комерційним підприємствам (ФОП). Приклад — норми Інструкції, які регулюють питання компенсації за роботу у вихідні дні.

Дивіться, за загальним правилом оплата періоду відрядження проводиться за всі робочі дні за графіком роботи рідного підприємства. Коли ж може виникнути питання з оплатою роботи у відрядженні у вихідний день? У разі, якщо працівник спеціально відряджений для роботи у день, який є для нього вихідним.

Важливо! Спеціальних положень з оплати праці працівника у відрядженні у вихідний день КЗпП не містить. Отже, в цьому питанні необхідно керуватися загальними нормами трудового законодавства, але з урахуванням норм діючого на підприємстві Положення про відрядження.

Що нам говорить КЗпП? Згідно зі ст. 72 робота у вихідний день може компенсуватися за згодою сторін наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі.

З КЗпП зрозуміло. Дивимося Положення про відрядження, затверджене на підприємстві. Якщо воно ідентичне Інструкції № 59, то у ньому є норма: «якщо працівник спеціально відряджений для роботи у вихідні дні, то компенсація за роботу в ці дні виплачується відповідно до чинного законодавства».

Цією нормою ви самі собі обрали єдиний варіант компенсації — оплата за роботу в вихідний день згідно зі ст. 107 КЗпП. Компенсувати роботу у такий день шляхом надання іншого дня відпочинку ви не можете, оскільки це буде суперечити нормам вашого ж Положення про відрядження, де вказано про виплату компенсації. На це звертає увагу Мінекономіки у листі, що коментується.

Ви не про таке мріяли? Тоді у Положенні про відрядження можна зазначити:

варіант 1 — «якщо працівник спеціально відряджений для роботи у вихідні дні, то компенсація за роботу в ці дні провадиться відповідно до чинного законодавства». При такому формулюванні з’являється вибір: інший день відпочинку чи оплата;

або

варіант 2 — «якщо працівник спеціально відряджений для роботи у вихідні дні, то робота в такі дні йому компенсується наданням іншого дня відпочинку». При такому формулюванні вихідний день у відрядженні оплачують як звичайний робочий день, а працівник як компенсацію отримує інший день відпочинку. Варіант з подвійною оплатою йому вже не «світить».