26.11.2020

Трудові відносини та зарплата

Звіт з ЄСВ завжди викликає безліч запитань у бухгалтерів. Адже крім виплат, що входять до бази нарахування ЄСВ, ми з вами в ньому відображаємо ще й дуже багато кадрової інформації. Тож кожен раз, як уперше. Починаємо розмотувати клубочок ЄСВ-загадок.

Звичайні роботодавці (підприємства та ФОП), які виплачують заробітну плату і винагороди за цивільно-правовими договорами (ЦПД) на виконання робіт (надання послуг), заповнюють таблиці 1, 5, 6 і 7 Звіту за формою № Д4.

При цьому більшість страхувальників-роботодавців працюють з таблицями 1, 5 і 6. Саме вони будуть героями цієї статті. А ось про таблицю 7 читайте «Спецтаблиця для спецстажу: заповнюємо таблицю 7 Звіту за формою № Д4» цього номера.

Таблиця 1 Звіту за формою № Д4

З відображенням виплат в таблиці 1 Звіту за формою № Д4, як правило, труднощів не виникає. Адже підставою для формування її показників є дані таблиці 6 цього Звіту. Тож спочатку формуємо таблицю 6, а потім узагальнені дані відображаємо у таблиці 1. Єдиний момент, на якому хочемо зупинитися, стосується осіб з інвалідністю. Якщо у вас такі є, то не забуваємо в рядку 3.2.1 таблиці 1 указувати (довідково!) суми ЄСВ, які нарахував би страхувальник на базу нарахування ЄСВ працівника з інвалідністю, якби не застосовував пільгову ставку.

Річ у тім, що звичайні роботодавці до зарплати, лікарняних, декретних працівників з інвалідністю застосовують ставку 8,41 %. А ось із цих виплат, нарахованих іншим працівникам, а також з винагороди за ЦПД ЄСВ сплачують за загальною ставкою 22 %.

Тож наш законодавець хоче знати, скільки Пенсійний фонд недоотримує ЄСВ через застосування пільгової ставки 8,41 %. Порахувати це їм допоможуть відомості, зазначені у рядку 3.2.1 таблиці 1. Показники рядка визначаємо таким чином: рядок 3.2.1 = рядок 2.2 х х 22 % : 100 %.

Будьте уважні: оскільки цей рядок довідковий, то до рядка 3 «Нараховано єдиного внеску, усього…» його значення потрапити не повинно.

Таблиця 5 Звіту з ЄСВ

Таблицю 5 у Звіті з ЄСВ звичайні роботодавці формують лише за наявності певних подій у звітному місяці. Так, таблиці 5 бути, якщо у звітному місяці:

— із застрахованою особою був укладений або розірваний трудовий договір або ЦПД на виконання робіт (надання послуг);

— застрахованій особі надана або в неї закінчилася відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до 3 років або відпустка для догляду за дитиною від 3 до 6 років;

— застрахована особа була переведена на іншу постійну посаду (роботу) в того ж роботодавця.

Якщо нічого з переліченого вище у звітному місяці не відбувалося, формувати таблицю 5 Звіту за формою № Д4 не потрібно.

Зверніть увагу! Звичайні роботодавці початок/закінчення військової служби працівників в таблиці 5 не відображають. Також не заповнюють графу 19 «Військове звання» таблиці 5. Цю інформацію указують лище силові структури (відомства).

Таблиця 6 Звіту з ЄСВ

Таблиця 6 потрібна для формування щодо кожної застрахованої особи відомостей про суми нарахованих їй у звітному місяці видів доходів, які включаються до бази нарахування ЄСВ.

Зауважимо, що на одного працівника в таблиці 6 можуть бути заповнені декілька рядків. Наприклад, якщо у звітному місяці:

нараховано доходи, які відображають з різними кодами категорії застрахованої особи (графа 9) або які мають свій код типу нарахувань (графа 10). Зокрема, суми зарплати, відпускних, лікарняних і декретних, нарахованих особі у звітному місяці, відображаємо в різних рядках;

— нараховано доходи за минулі та майбутні періоди (місяці), а саме: відпускні, лікарняні, допомога по вагітності та пологах, винагорода за виконані роботи (надані послуги), строк виконання яких перевищує календарний місяць, а також середню зарплату за вимушений прогул. Перелічені доходи відображаємо в прив’язці до місяця, за який вони нараховані;

— донараховували ЄСВ до розміру мінімального страхового внеску (визначали додаткову базу нарахування ЄСВ).

Розберемо, як це працює, на прикладах.

Прийняття/звільнення

Таблиця 5. У ній інформацію про дату початку та/або закінчення трудових відносин відображаємо окремим рядком (див. приклад 1). Причому якщо працівника приймаємо на основне місце роботи, то в графі 8 зазначаємо категорію особи «1», якщо за сумісництвом (у тому числі внутрішнім) — «2».

Якщо працівник протягом одного звітного місяця був:

— прийнятий, а потім звільнений, то на нього формуємо один рядок, зазначаючи в ньому і дату прийняття (графа «дата початку»), і дату звільнення (графа «дата закінчення») в графі 11;

— звільнений, а потім знову прийнятий на роботу до цього ж роботодавця, то на нього в таблиці 5 заповнюємо два рядки: перший — з датою припинення трудових відносин (графа «дата закінчення»), другий — з датою початку трудових відносин (графа «дата початку»).

Окремо зупинимося на кадрових графах 12 — 15 таблиці 5. У графі 12 проставляємо професійну назву роботи з додатка А або Б до Класифікатора професій. До графи 13 повинен потрапити код загальносоюзного класифікатора професій, посад і тарифних розрядів (код ЗКППТР), якщо його встановлено для відповідної професії, а до графи 14 — код КП із Класифікатора професій, що відповідають професійній назві роботи з графи 12. У графі 15 зазначаємо найменування посади працівника, інформацію про якого відображаємо.

Приклад 1. Вовка Сергія Петровича прийнято на роботу бджолярем (код ЗКППТР — 17521, код КП — 6123, основне місце роботи) з 11.11.2020 р. Наказ від 10.11.2020 р. № 121-ос.

Зайця Олега Івановича, кролівника (код ЗКППТР — 13205, код КП — 6121, сумісник), звільнено з роботи 16.11.2020 р. на підставі ст. 38 КЗпП. Наказ від 05.11.2020 р. № 120-ос.

Дивимося на рис. 1 порядок заповнення таблиці 5 Звіту з ЄСВ за листопад 2020 року.

завантажити файл

Таблиця 6. Заробітну плату працівника, нараховану у місяці прийняття/звільнення відображаємо в загальному порядку.

У графі 9 проставляємо код категорії застрахованої особи:

«1» — якщо зарплата нарахована звичайному працівникові;

«2» — якщо працівникові з інвалідністю (ставка — 8,41 %);

«47» — якщо нараховано середній заробіток «солдату підприємства», який проходить військову службу (ставка ЄСВ — 22 %);

«66» — якщо середній заробіток нараховано «солдату підприємства», який має інвалідність (ставка ЄСВ — 8,41 %).

Якщо працівник у звітному місяці був звільнений, а потім прийнятий і при цьому показники граф 22 — 25 таблиці 6 не змінилися, на працівника формуємо один рядок із загальною сумою заробітної плати. При цьому в графі 15 проставляємо загальну кількість днів у трудових відносинах протягом місяця (дні до дати звільнення + дні після дати звільнення) (див. приклад 2).

Тепер розглянемо ситуацію, за якої показники граф 22 — 25 таблиці 6 змінюються, наприклад, коли працівник звільняється з місця роботи за сумісництвом і приймається на те ж підприємство за основним місцем роботи.

У цьому випадку заробітну плату, нараховану до звільнення (графа 22 — «0» — без трудової книжки) і після прийняття на роботу у звітному місяці (графа 22 — «1» — з трудовою книжкою), зазначаємо окремими рядками (див. с. 31).

Приклад 2. Козуб Ігор Іванович, лектор (код ЗКППТР — 23160, код КП — 2359.2, основне місце роботи, повна зайнятість) був звільнений 05.11.2020 р. на підставі ст. 38 КЗпП, а потім знову прийнятий на роботу на те ж підприємство з 23.11.2020 р. на попередніх умовах (накази від 02.11.2020 р. № 113-ос та від 19.11.2020 р. № 118-ос відповідно).

Загальна сума зарплати за листопад (зарплата по дату звільнення + зарплата з дати прийняття) — 10000 грн (ЄСВ — 2200 грн).

Дивимося на рис. 2 порядок заповнення таблиць 5 та 6 Звіту з ЄСВ.

завантажити файл

Переведення

Таблиця 5. Однією з підстав для формування таблиці 5 Звіту за формою № Д4 є переведення працівника на іншу постійну посаду (роботу) у того ж страхувальника.

Відомості про тимчасове переведення (наприклад, згідно зі ст. 33 або 34 КЗпП) та переміщення працівника до таблиці 5 вносити не потрібно.

Переведення на іншу постійну роботу відображаємо двома рядками. Перший рядок — з датою закінчення роботи на попередній посаді (графа 11 «дата закінчення»), другий — з датою початку роботи на новій посаді (графа 11 «дата початку»).

За обома рядками обов’язково мають бути заповнені кадрові графи 12 — 15!

За першим рядком (з датою закінчення роботи на попередній посаді) графу 17 не заповнюємо.

Увага! Після відправлення Звіту може прийти попередження з пропозицією перевірити правильність заповнення.

Попередження надається у разі, якщо система контролів не може однозначно визначити ситуацію як помилкову

Тож якщо Звіт за формою № Д4 сформовано правильно, хвилюватися через наявність попередження не варто.

Приклад 3. Кушнір Олексій Павлович, кур’єр (код ЗКППТР — 13247, код КП — 9151, основне місце роботи) переведений манекенником (код КП — 5210, основне місце роботи) з 18.11.2020 р. Наказ від 16.11.2020 р. № 105-ос.

Дивимося на рис. 3 порядок заповнення таблиці 5 Звіту з ЄСВ.

завантажити файл

Зверніть увагу: якщо переведення відбувається з 1-го числа календарного місяця, то «перевідні» рядки у вас будуть «розірвані» і відображені в таблицях 5 форм № Д4 за різні звітні періоди. Так, наприклад, якщо працівника переводять на іншу постійну роботу з 1 грудня 2020 року, то дата закінчення роботи за попередньою посадою (30 листопада) буде відображена в таблиці 5 Звіту за формою № Д4 за листопад 2020 року, а дата початку роботи за новою посадою (1 грудня) — у таблиці 5 Звіту за формою № Д4 за грудень.

У разі коли працівник в одному місяці був прийнятий на роботу і переведений на іншу посаду, на нього в таблиці 5 формують три рядки. Перший рядок — із датою прийняття на роботу. Другий — із датою закінчення роботи за посадою, на яку був прийнятий працівник. Третій — із датою початку роботи за новою посадою.

Приклад 4. Костик Ольгу Іванівну прийнято на роботу масажистом (код ЗКППТР — 23184, код КП — 3226, основне місце роботи) з 02.11.2020 р. Наказ від 27.10.2020 р. № 45-ос. З 16.11.2020 р. її переведено косметиком (код ЗКППТР — 13138, код КП — 5141, основне місце роботи). Наказ від 16.11.2020 р. № 46-ос.

Дивимося на рис. 4 (с. 8) порядок заповнення таблиці 5 Звіту з ЄСВ.

завантажити файл

Якщо ж працівник в одному місяці був переведений на нову посаду і звільнений, то на нього формуємо два рядки в таблиці 5 Звіту за формою № Д4 (див. приклад 5).

Таблиця 6. У загальному випадку на працівника формуємо в таблиці 6 один рядок із загальною сумою зарплати (зарплата за старою посадою + зарплата за новою посадою).

Але! Якщо ж дані, які відображаються у таблиці 6, змінилися, наприклад на старій посаді повна зайнятість, на новій — неповний робочий день, то зарплату, нараховану за такими посадами, відображаємо окремо.

Приклад 5. Бондаря Євгена Петровича, котельника (код ЗКППТР — 13144, код КП — 7214, основне місце роботи, повна зайнятість) переведено маляром (код КП — 7141, основне місце роботи, повна зайнятість) з 10.11.2020 р. Наказ від 10.11.2020 р. № 102-ос. А 30.11.2020 р. його було звільнено на підставі ст. 38 КЗпП. Наказ від 27.11.2020 р. № 105-ос. Загальна зарплата за листопад — 6000 грн (ЄСВ — 1320 грн).

Порядок заповнення таблиць 5 та 6 Звіту з ЄСВ див. на рис. 5.

завантажити файл

Донараховуємо/сторнуємо

Якщо працівнику у звітному місяці донараховуємо зарплатні виплати, які помилково не були йому нараховані в попередніх звітних періодах, то суми донарахувань включаємо до фонду оплати праці поточного місяця. Тобто просто збільшуємо суму зарплати поточного місяця на донараховані суми, проставляючи в графі 11 таблиці 6 звітний місяць і рік. Це узгоджується з положеннями п.п. 3 п. 3 розд. IV Інструкції № 449 і п. 9 розд. IV Порядку № 435 (ср. ).

Як і у випадку з донарахуванням, сторнована сума зарплати за минулі місяці включається в зарплату того місяця, в якому було здійснено таке сторнування.

Тобто коригування проводиться за рахунок фонду оплати праці місяця сторнування. Тому в таблиці 6 Звіту за формою № Д4 такі коригування не зачіпають минулих звітних періодів і, відповідно, не виправляються як помилки.

Приклад 6. Працівникові підприємства Чумаку Олегу Петровичу (основне місце роботи, повна зайнятість) у жовтні 2020 року через збій в бухпрограмі помилково нарахували премію 3000 грн. Помилка виявлена і виправлена у листопаді. У цьому місяці працівникові нараховано основну зарплату за листопад (10000 грн) та відсторновано зайво нараховану у жовтні премію (3000 грн). Загальна сума зарплати за листопад з урахуванням відсторнованої суми — 7000 грн. (ЄСВ — 1540 грн).

Дивимося на рис. 6 порядок заповнення таблиці 6 Звіту з ЄСВ.

завантажити файл

Виняток з наведеного вище правила — ситуація, коли сторнування зарплати пов’язане з уточненням кількості відпрацьованого часу у зв’язку з відпусткою або тимчасовою непрацездатністю. Наприклад, працівникові у попередньому звітному періоді була нарахована і відображена у звітності з ЄСВ зарплата за повністю відпрацьований місяць. Але згодом виявилося, що він у цьому місяці був непрацездатний (або перебував у відпустці).

Суми заробітку, що нарахований у попередньому звітному періоді та перерахунок якого проводиться у поточному звітному періоді з причини уточнення кількості відпрацьованого часу у зв’язку з лікарняними (відпусткою), відображаються у таблиці 6 за звітній період зі знаком «мінус». Про такі випадки ми з вами поговоримо у наступній статті.

висновки

  • Звичайні роботодавці, які виплачують заробітну плату і винагороди за ЦПД, формують таблиці 1, 5, 6 і 7 Звіту за формою № Д4.
  • У таблиці 6 нараховані застрахованій особі зарплату, лікарняні, допомогу по вагітності та пологах, винагороду за ЦПД відображаємо окремими рядками.
  • Якщо працівнику у звітному місяці донараховуємо зарплатні виплати, які помилково не були йому нараховані в попередніх звітних періодах, то суми донарахувань включаємо до фонду оплати праці поточного місяця.