26.11.2020

«Нещасний» Звіт за формою № Д7

Зіткнутися із заповненням Звіту за формою № Д7 роботодавець може тільки у визначених випадках. Яких? Якщо на виробництві відбувся нещасний випадок або в працівника виявлено професійне захворювання. Більш детально про нюанси подання цього Звіту розповімо далі.

Маркером, за яким визначається необхідність подання Звіту за формою № Д-7, є складений на підприємстві акт за формою № Н-1 або акт за формою № П-4.

Протягом 5 робочих днів після дати складання акта за формою № Н-1 або акта за формою № П-4 потрібно подати й звіт за формою № Д7.

Цей Звіт складається з титульного аркуша і таблиці «Відомості про застраховану особу, з якою стався нещасний випадок на виробництві чи професійне захворювання».

Таблицю формуємо на кожного працівника, з яким відбувся нещасний випадок або щодо якого встановлено факт профзахворювання.

Тобто якщо, наприклад, на підприємстві нещасний випадок відбувся з двома працівниками, то Звіт за формою № Д7 складатиметься з титульного аркуша і двох таблиць.

Що ми повинні зазначити в таблиці Звіту за формою № Д7? Умовно її можна поділити на дві частини: вступну частину і безпосередньо таблицю.

У вступній частині після відомостей про страхувальника наводимо відомості про працівника, що постраждав.

У табличній частині наводимо відомості, необхідні для розрахунку допомоги, виплата якої здійснюється у зв’язку з нещасним випадком, що відбувся на виробництві, або професійним захворюванням за рахунок коштів Фонду соціального страхування.

Підказки щодо заповнення табличної частини Звіту за формою № Д7 наведемо в таблиці.

Заповнення граф таблиці Звіту за формою № Д7

Найменування графи

Пояснення щодо заповнення

Місяць та рік, за які проведене нарахування

Зазначаємо розрахунковий період (місяці і рік), за який обчислюватиметься сума середньої зарплати для розрахунку суми страхових виплат відповідно до Порядку № 1266. У загальному випадку він дорівнює 12 повним календарним місяцям роботи в цього страхувальника, що передують місяцю настання страхового випадку (п. 11 Порядку № 1266)

Кількість календарних днів…

Проставляємо кількість календарних днів для кожного місяця розрахункового періоду за вирахуванням днів, не відпрацьованих з поважних причин (тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до 3 (6) років, відпустка без збереження заробітної плати)

Сума нарахованої за розрахунковий період заробітної плати в межах максимальної величини…

Зазначаємо в розрізі місяців розрахункового періоду суми зарплати (у тому числі й відпускних), з яких справлявся ЄСВ (тобто з урахуванням максимальної величини бази нарахування ЄСВ). Суми допомоги по вагітності та пологах і виплати у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю тут не враховуємо

«Відмітка про сплату єдиного внеску (так, ні)»

Якщо ЄСВ сплачено, проставляємо «так». Конкретну суму внеску, яка була нарахована на суму зарплати і сплачена, наводити не потрібно