05.10.2020

Негоспвикористання товарів подвійного призначення: ПДВ-наслідки

Підприємство придбало товари, призначені для подвійного використання, і нарахувало розподільчі податкові зобов’язання (ПЗ). Тепер ці матеріали стали непридатними і підлягають списанню. Як нарахувати ПЗ у зв’язку з негоспвикористанням (згідно з п.п. «г» п. 198.5 ПКУ): на ту частину, яка потрапила в податковий кредит (ПК) згідно з коефіцієнтом ЧВ? Чи треба відкоригувати ПЗ, раніше нараховані згідно з п. 199.1 ПКУ, і нарахувати ПЗ згідно з п.п. «г» п. 198.5 ПКУ на повну вартість списуваних товарів?

На наш погляд, у цьому випадку можна нарахувати ПЗ на частину вартості списуваних товарів, яка потрапила до ПК згідно з коефіцієнтом ЧВ. Пояснимо детальніше.

Спершу відмітимо, що в п. 199.1 ПКУ нічого не сказано про призначення подвійних товарів, а згадано тільки про фактичне їх використання. Тому формально нараховувати розподільчі ПЗ на дату придбання товарів, призначених для використання в подвійних операціях, взагалі не треба. Хоча податківці завжди наполягали на зворотному. Чинне роз’яснення з БЗ 101.16 підтверджує, що такий підхід фіскали сповідують і сьогодні (у ньому податківці пояснюють порядок складання розподільчих ПН і уточнюють, що такі ПН складають на суму ПЗ, нарахованих на вартість товарів/послуг, використаних (призначених для використання) в неоподатковуваних операціях). Та й ми всі звикли застосовувати до розподільчих компенсуючих ПЗ принципи, закладені в спорідненому п. 198.5 ПКУ. Тому не дивно, що підприємство нарахувало часткові ПЗ відразу при придбанні подвійних товарів.

Але як же вчинити тепер, при списанні товарів, так і не використаних в подвійних операціях?

Порядок дій у такій ситуації в ПКУ не прописаний. Але подвійного оподаткування однієї і тієї ж суми однозначно бути не повинно. Ось і виходить, що підприємство повинне або нарахувати ПЗ тільки на ту частину вартості списаних товарів, на яку не були нараховані розподільчі ПЗ, або ж відкоригувати раніше нараховані розподільчі ПЗ і нарахувати ПЗ згідно з п.п. «г» п. 198.5 ПКУ на повну вартість списуваних товарів.

Ми вважаємо, що логічніше, звичайно, другий варіант (тобто відкоригувати розподільчі ПЗ і нарахувати ПЗ згідно з п.п. «г» п. 198.5 ПКУ на повну вартість списуваних товарів). Оскільки використання списуваних товарів у подвійних операціях так і не відбулося, то брати участь у розподілі ПДВ такі придбання не повинні.

До речі, такий підхід у разі нарахування ПЗ згідно з п. 198.5 ПКУ сповідують і податківці. Наприклад, у листі ДПСУ від 16.09.2019 р. № 273/6/99-00-07-03-02-15/ІПК сказано: якщо при придбанні товарів, призначених для використання у звільнених операціях, були нараховані ПЗ згідно з п.п. «б» п. 198.5 ПКУ, але надалі ці товари не були використані у звільнених операціях і списуються з балансу у зв’язку із закінченням терміну їх використання або недостачею, платник повинен відкоригувати ПЗ, нараховані згідно з п.п. «б» п. 198.5 ПКУ, і нарахувати ПЗ згідно з п.п. «г» п. 198.5 ПКУ.

Але цей варіант, безумовно, більш трудомісткий (оскільки вимагає коригування раніше нарахованих ПЗ). А результат буде один незалежно від того, яким зі шляхів піде платник (сума ПЗ буде однакова). Тому, на наш погляд, підприємство цілком може дозволити собі не морочитися і обрати простіший варіант — нарахувати ПЗ тільки на ту частину вартості списаних товарів, на яку не були нараховані розподільчі ПЗ. Тим паче, що податківці в схожій ситуації самі рекомендують робити саме так (див. лист ДФСУ від 14.05.2019 р. № 2156/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).