№80

Податки & бухоблік, жовтень, 2020/№ 80 Інші номери журналу ›
  • Форма № 1ДФ: здаємо з новими ознаками Настала пора квартальних звітів. Серед них — Податковий розрахунок за формою № 1ДФ. Чому ми вирішили про нього поговорити саме зараз? Тому що починаючи зі звіту саме за 3 квартал 2020 року доведеться застосовувати нові ознаки для окремих доходів, які відображають у цій формі.
  • Виправляємо бухоблікові помилки Основою складання податкової звітності є звітність фінансова, яка, у свою чергу, базується на даних бухобліку. Відповідно помилка в бухобліку безпосередньо позначається на визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток. А раз так, то, говорячи про виправлення прибуткових помилок, починати слід саме з помилок бухгалтерських.
  • Убити ПДВ-мінус! За наполяганням фіскалів Податківці вимагають, щоб підприємство прибрало з ряд. 21 декларації з ПДВ від’ємне значення (ВЗ) у зв’язку з перевищенням строку давності в 1095 календарних днів. Господарську діяльність підприємство не веде з 2018 року. На його вибір інспектор пропонує два варіанти: (1) задекларувати податкові зобов’язання (ПЗ), не виписуючи жодних податкових накладних (ПН), або ж просто (2) втратити суму ВЗ. Чи правомочно це? Як зміниться регліміт, якщо не буде складена ПН?
  • Подарунковий сертифікат — за 1 гривню Придбали для перепродажу подарункові сертифікати номіналом 1000 грн. І в межах рекламної акції, що проводилася, частину з них реалізували покупцям за 1 грн. Як облікувати такі операції (підприємство на загальній системі оподаткування, платник податку на прибуток та ПДВ)?
  • Охоронна сигналізація: «два кольори мої, два кольори...» Розберемо поширену ситуацію. Підприємство придбало комплект охоронної сигналізації. У видатковій накладній розписано по складових — відеодомофон, датчик руху, клавіатура, маршрутизатор, кабель, полиця, кронштейн тощо. Вартість кожного предмета окремо — менше 6000 грн. Визнавати кожен об’єкт малоцінним необоротним матеріальним активом (МНМА) чи одним об’єктом основних засобів (ОЗ)? Як обліковувати кабель, полицю, кронштейн? Куди подіти витрати на встановлення та налаштування мережевого обладнання?
  • Списання алкоголю і акциз Сьогодні розглянемо одне з типових запитань, які періодично надходять від наших шановних читачів: магазин, що торгує уроздріб, списує чималу партію пива, строк придатності якого закінчився, — чи треба при цьому сплачувати акцизний податок? Питання пов’язане з алкогольними напоями, проте аналогічні проблеми можуть виникнути і зі списанням тютюнових виробів. І хоча це питання, на перший погляд, може здатись дрібним, але і тут є свої підводні камені…
  • Неоформлена земля: від усепрощення до всеоподаткування? Після низки ліберальних УПК із плати за землю* Мінфін опочиває на лаврах. Платники, натхненні його лібералізмом, строчать запити на отримання ІПК. Головні податківці тиражують стандартні відповіді, списані з цих УПК. Перевіряючі на місцях донараховують земельний податок, незважаючи ні на який Мінфін. Скривджені шукають захисту в судах... І ніхто поки не відає, що правосуддя знову взяло верх**. Як, власне, і повинно бути. Бо сказано: нехай загине світ, але здійсниться правосуддя! Ось тільки що з усім цим тепер робити?
  • Коригування неоподатковуваного За матеріалами БЗ 101.23
  • Придбання > постачань: рахуємо пільгу в Д6 У вересні отримали останній 10 % аванс (5000 грн) за пільгову книжкову продукцію (50 % і 40 % надходило в липні-серпні). При цьому витрати на ї ї виробництво у вересні склали 20000 грн (без урахування ПДВ). При розрахунку у вересневому додатку Д6 сума ПДВ-пільги виходить від’ємною. Як бути?
  • Забута (зайва) позначка про подання додатків Подали з ПДВ-декларацією додаток Д2, але не поставили про нього позначку. А натомість помилково поставили позначку про Д3, який не подавали. Чи загрожує нам за це якась відповідальність?
  • Негоспвикористання товарів подвійного призначення: ПДВ-наслідки Підприємство придбало товари, призначені для подвійного використання, і нарахувало розподільчі податкові зобов’язання (ПЗ). Тепер ці матеріали стали непридатними і підлягають списанню. Як нарахувати ПЗ у зв’язку з негоспвикористанням (згідно з п.п. «г» п. 198.5 ПКУ): на ту частину, яка потрапила в податковий кредит (ПК) згідно з коефіцієнтом ЧВ? Чи треба відкоригувати ПЗ, раніше нараховані згідно з п. 199.1 ПКУ, і нарахувати ПЗ згідно з п.п. «г» п. 198.5 ПКУ на повну вартість списуваних товарів?
  • ФОП гр. 2 надав послуги юрику: «зливай воду»? Я, ФОП на єдиному податку групи 2, здавав в оренду юрособі протягом року нежитлове приміщення. Тепер мені говорять, що ця операція для мене заборонена. Чи це так? Якщо так, то як можна викрутитися з цієї ситуації?
  • Продали 5 пляшок горілки як 0,5: які наслідки? Касир супермаркету замість 5 пляшок алкоголю (горілки) пробила 0,5 пляшки. Відповідно і грошей покупець саме за цю позицію сплатив у 10 разів менше. Нас цікавить: чи потрібно доплачувати з різниці роздрібний акциз, зокрема, якщо винний касир потім компенсує суму недоотриманої різниці? Чи можливий у такому випадку штраф за продаж нижче мінімальної ціни?
  • Бухгалтерський тест за вересень Для бухгалтера головне — упевненість. Зрозуміло, коли під рукою підшивка журналу або «ай-фактор» — проблем немає. Але іноді відповідь потрібна миттєво. А давайте суто між нами перевіримо, чи добре «зайшли» теми вересневих номерів.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі