15.10.2020

Змінилася назва/бухгалтер: як заповнити податкову накладну?

У цій статті поговоримо про те, як заповнити податкову накладну (ПН) / розрахунок коригування (РК) у разі, якщо змінилася назва юридичної особи.

Змінилася назва

Відразу скажемо: з 23.05.2020 р. (дати набрання чинності Законом № 466) перереєстрація платника ПДВ у зв’язку зі зміною його назви повинна відбуватися автоматично на підставі даних Єдиного держреєсту (ЄДР) (п. 183.15 ПКУ). Проте технічно ця можливість досі не реалізована. Тому податківці з метою перереєстрації все ще просять подавати заяву № 1-ПДВ в електронній формі. Подати її потрібно протягом 10 робочих днів, що настають за днем реєстрації змін (п. 183.7 ПКУ). А датою перереєстрації буде останній день строку в 3 робочих дні з дня отримання податківцями відповідної заяви (або, за бажанням платника, більш рання дата, зазначена ним у заяві) (БЗ 101.02).

При заповненні ПН/РК перейменований платник повинен враховувати вимоги п. 4.3 Положення № 1130, зі змісту якого виходить, що:

— з дня внесення даних щодо нової назви до ЄДР і до дня перереєстрації платника ПДВ такий платник при складанні ПН/РК повинен зазначати одночасно як стару, так і нову назву;

— з дати перереєстрації платника ПДВ — тільки нову.

Підтверджують це й податківці (див., наприклад, лист ОВПП ДФС від 08.02.19 р. № 453/ІПК/28-10-27-01-11).

Врахуйте: найменування платника ПДВ є обов’язковим реквізитом ПН, проте в електронному реєстрі платники ПДВ проходять ідентифікацію за індивідуальним податковим номером (ІПН). Тобто якщо ІПН зазначено правильно, помилка в найменуванні не може бути єдиною причиною втрати покупцем права на податковий кредит.

Якщо підприємство все ж захоче виправити помилку в найменуванні, зробити це можна, оформивши РК до ПН з неправильним найменуванням. У такому РК потрібно правильно заповнити реквізити заголовної частини (включаючи найменування), при цьому розділи А і Б заповнювати не потрібно (п. 22 Порядку № 1307).

Змінився працівник, який підписує ПН

З дати вступу на посаду нового бухгалтера (уповноваженого підписувати ПН) ПН повинні підписуватися саме цим новим бухом. Навіть у тому випадку, якщо на дату складання таких ПН/РК працював ще старий бухгалтер. Тому що тут має значення не дата складання ПН, а дата накладення ЕЦП.

Тож якщо новий бухгалтер не бажає підписувати ПН, складені за часів «старого» бухгалтера, то попередньому бухгалтерові слід датою звільнення зареєструвати всі ПН/РК, складені за період своєї каденції.

Приклад. ТОВ «Квант» змінило найменування на ТОВ «Квант+» з 02.10.2020 р., а перереєстрація платника ПДВ відбулася 06.10.2020 р.

У цій ситуації в ПН/РК, виписаних за операціями за період:

— по 01.10.2020 р. включно, зазначається старе найменування — ТОВ «Квант»;

— з 02.10.2020 р. по 05.10.2020 р. — і старе, і нове найменування (тобто ТОВ «Квант», ТОВ «Квант+»);

— з 06.10.2020 р. — тільки нове найменування ТОВ «Квант+».

завантажити файл