15.10.2020

Бухгалтера бачиш, а його нема: зміни у ф. № 1-ОПП

В електронному кабінеті в облікових даних підприємства зазначено прізвище головного бухгалтера, однак хто ця людина — не зрозуміло. Яким чином змінити цю інформацію?

Перш за все потрібно сказати, що ситуація виглядає дещо дивною суто з практичного погляду. Якщо в облікових даних підприємства головним бухгалтером зазначається особа, якої фактично на підприємстві немає, не зовсім зрозуміло, яким чином це підприємство подає звітність. Адже для її подання необхідна ЕЦП діючого головного бухгалтера. І якщо фактично звітність підписує інша особа, ніж зазначена у облікових даних, невідповідність ЕЦП можна виявити одразу.

Тож припускаємо, що ситуація, викладена у запитанні, можлива тільки тоді, якщо підприємство за невідповідності облікових даних про бухгалтера фактичним, якимось чином подає звітність. Наприклад, якщо підприємство подає звітність у паперовому вигляді через припинення договору при визнання електронних документів.

Коли ж на практиці можлива невідповідність облікових даних про бухгалтера фактичним? Тут два варіанти: (1) або якщо підприємство припустилося помилки, і в облікових даних помилково зазначено іншу особу, ніж та, яка є бухгалтером; (2) або якщо інвестор придбав нове підприємство і при цьому в облікових даних «зависла» інформація про старого бухгалтера, який цьому інвестору невідомий.

Відомості про головного бухгалтера потрапляють до облікових даних (і, відповідно, до електронного кабінету) підприємства завдяки поданню ф. № 1-ОПП. Саме у ній у розділі 10 зазначається інформація про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського обліку на підприємстві.

Якщо електронний кабінет показує неактуальну інформацію про головного бухгалтера підприємства, це означає, що дані, які зазначаються у ф. № 1-ОПП, обов’язково потрібно оновити, аби в подальшому не виникало проблем з поданням звітності. Яким чином це зробити? Податківці пропонують подати ф. № 1-ОПП з оновленою (виправленою) інформацією (див. БЗ 116.01) Докладно про це читайте «...головний бухгалтер » цього номера.

Увага! Якою б не була у вас форма організації бухобліку, не забудьте заповнити поле «Дата призначення». Тут необхідно зазначити дату, з якої відповідальною за ведення бухобліку стала інша особа.

Заява за ф. № 1-ОПП може подаватися як у паперовій, так і в електронній формі. Строк її подання у випадку змін (у тому числі зміни відомостей про відповідального за бухоблік) — протягом 10 календарних днів із дня виникнення цих змін (п. 9.2 Порядку № 1588). Тобто у нашому випадку протягом 10 календарних днів із дня призначення нового відповідального за бухоблік.

А якщо не вписалися у цей строк? Яка відповідальність за запізніле подання ф. № 1-ОПП? Доведеться платити штраф згідно з п. 117.1 ПКУ. Для юридичних осіб це 1020 грн за перше порушення і 2040 грн за повторне порушення протягом року. Щоправда, поки що для цього штрафу працює «карантинний» мораторій (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Але в принципі із законністю штрафу за неподання ф. № 1-ОПП — не посперечаєшся.

На відміну від ф. № 20-ОПП, при запізнілому поданні ф. № 1-ОПП сперечатися зі штрафом буде складно. Адже у п. 117.1 ПКУ прямо прописано, що штраф застосовується у тому числі й за неподання відомостей стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського обліку. І хоча строки подання ф. № 1-ОПП встановлено не ПКУ (як того вимагає диспозиція п. 117.1 ПКУ), а Порядком № 1588, навряд чи у вас вийде обстояти свою правоту в суді.