03.09.2020

Безоплатне «в обтяження»: МСФЗ-особливості доходу

Підприємства, що працюють за МСФЗ, теж стикаються з безоплатними передачами. Однак для них у деяких випадках існують дещо специфічні правила обліку таких операцій. Зокрема, щодо відображення доходу. Давайте поговоримо про них!

Звичайна безоплатна передача не містить для підприємства-дарувальника ніяких «дохідних» наслідків. Вважається, що в такій операції немає комерційної сутності (див. § 9 МСФЗ 15 «Дохід від договорів з клієнтами»). Відтак, якщо МСФЗшник здійснює просту безоплатну передачу, в нього немає підстав застосовувати МСФЗ 15.

Інша справа, якщо безоплатна передача здійснюється не просто так, а у зв’язку із іншою операцією — тією, яка має комерційну сутність. Саме тут і починаються МСФЗшні особливості визначення доходу.

Скільки зобов’язань?

Для прикладу візьмемо класичну ситуацію, коли МСФЗшник постачає покупцю свій товар (скажімо, техніку чи обладнання). Звичайно, товар постачається за гроші, тобто з визначеною відповідно до умов договору грошовою компенсацією. Водночас договором передбачено обов’язок продавця-МСФЗшника безоплатно здійснити монтаж обладнання, а в подальшому рік здійснювати його післяпродажне технічне обслуговування.

Одиницею обліку для цілей МСФЗ 15 є відокремлені зобов’язання щодо виконання. Кожен відокремлений товар чи послугу за договором ми повинні визнавати як окреме зобов’язання щодо виконання. Тобто

дохід МСФЗшнику слід визнавати окремо за кожним відокремленим товаром/послугою

Відтак, важливо визначити, скільки відокремлених зобов’язань щодо виконання міститься в нашому випадку у договорі МСФЗшника з покупцем. Бо ж те, що покупець нічого не платить за монтаж і техобслуговування, зовсім не означає, що за такими зобов’язаннями МСФЗшник не відображає дохід. Навпаки, враховуючи той факт, що надані безоплатно послуги з монтажу і техобслуговування — це обтяження, які МСФЗшник взяв на себе внаслідок виконання основного зобов’язання (постачання товарів за гроші), за такими зобов’язаннями має відображатися окремий дохід.

Механізмом для такого відображення доходу для МСФЗшника є розподіл ціни операції між основним зобов’язанням і додатковими зобов’язаннями-обтяженнями. І якщо згідно з умовами договору покупець платить усю суму за товар, а послуги-обтяження дістаються йому безоплатно, то продавець-МСФЗшник не ставить у дохід усю суму вартості товарів за фактом їх передачі покупцю. У цей момент до доходу потрапляє лише частина вартості товарів. Решта ж їх вартості вважається такою, що припадає на дохід від надання послуг-обтяжень, відтак відобразиться пізніше — за фактом їх надання.

Отже, послуги «в обтяження» в обліку МСФЗшника можна назвати безоплатно наданими лише умовно. Фактично вони обліковуються як надані за плату — з відображенням доходу. Звичайно, за умови, що є відокремленими зобов’язаннями щодо виконання. У нашому прикладі товар (обладнання чи техніка), його монтаж та технічне обслуговування — це три відокремлених зобов’язання. Відповідно і дохід потрібно буде розподіляти на три частини.

Як розподіляти?

Ціну операції розподіляють на кожне зобов’язання щодо виконання (або відокремлений товар/послугу) у сумі, яка відображає суму компенсації, яку підприємство сподівається отримати в обмін на передачу обіцяних товарів або послуг клієнтові. Згідно з § 74 МСФЗ 15

розподіл ціни операції здійснюється виходячи з відносної окремо взятої ціни продажу

Окремо взята ціна продажу — це ціна, за якою підприємство продало б обіцяний товар або послуги клієнтові окремо. Кращим підтвердженням окремо взятої ціни продажу є ціна товару або послуги, яку спостерігають за такий товар/послугу, коли його продають окремо за подібних обставин та подібним клієнтам.

Часто окремо взятої ціни послуг-обтяжень у продавця немає. Тоді вона визначається розрахунковим шляхом із застосуванням одного з трьох методів: (1) скоригованої оцінки ринку; (2) «очікувані витрати плюс маржа»; (3) залишковий підхід.

Припустимо, що обладнання коштує 500 тис. грн, а на монтаж обладнання і його технічне обслуговування окремої ціни у підприємства немає. За допомогою методу «очікувані витрати плюс маржа»* підприємство визначило, що для послуги монтажу обладнання окрема ціна буде 30 тис. грн, а для технічного обслуговування на рік — 20 тис. грн. У такому випадку розподіл ціни операції здійснюватиметься так, як показано у таблиці.

* Тобто з урахуванням очікуваних витрат, пов’язаних із задоволенням зобов’язання щодо виконання, і маржі для відповідного товару або послуги.

Розподіл ціни операції між відокремленими зобов’язаннями

Відокремлений товар/послуга

Ціна операції, грн

Окремо взята ціна, грн

Частка, %

Ціна після розподілу, грн

Обладнання

500000

500000

91%

(500000:550000)

455000

(500000 х 91 %)

Монтаж

30000

5%

(30000:550000)

25000

(500000 х 5 %)

Техобслуговування

20000

4%

(20000:550000)

20000

(500000 х 4 %)

Всього

500000

550000

100

500000

Відтак, у нашому прикладі МСФЗшник при передачі покупцю обладнання визнає дохід у сумі 455000 грн, а решту доходу визнає при наданні послуг монтажу й технічного обслуговування цього обладнання.

Дохід за МСФЗ 15 визнається (§ 38, 39 МСФЗ 15):

— або в певний момент часу (у момент передачі контролю), тобто одномоментно після повного виконання зобов’язання;

— або протягом періоду виконання зобов’язання (виходячи зі ступеня завершеності його виконання).

У нашому прикладі постачання власне обладнання супроводжуватиметься визнанням доходу в певний момент часу (виняток — якщо це обладнання виготовлялося МСФЗшником на замовлення). Відповідно дохід у сумі 455000 грн МСФЗшнику потрібно визначити в момент, коли він передав покупцю контроль за цим обладнанням відповідно до § 38 МСФЗ 15 (ср. ).

Натомість монтаж і технічне обслуговування — зобов’язання, що задовольняються з плином часу. Відтак, дохід у сумі 25000 грн та 20000 грн відповідно визначатиметься виходячи зі ступеня завершеності цих робіт на дату балансу.