17.09.2020

Що проходить повз ф. № 20-ОПП

У попередніх статтях ми розбиралися з питанням, яке саме майно та за яким принципом слід відображати у ф. № 20-ОПП. Ви переконалися, що цей звіт претендує на всеосяжність, тому інформації у ньому буде чимало. Зрозуміло, у такій ситуації виникає бажання зменшити обсяг роботи і дізнатися, яку інформацію можна не показувати у ф. № 20-ОПП. У цій статті поговоримо саме про це!

Об’єктами оподаткування та об’єктами, пов’язаними з оподаткуванням, є майно та дії, у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів. Такі об’єкти за кожним видом податку та збору визначаються згідно відповідних розділів ПКУ (п. 63.3 ПКУ; п. 8.2 Порядку № 1588).

Бути чи не бути… у ф. № 20-ОПП?

Ані ПКУ, ані Порядок № 1588 не уточнюють, про які об’єкти оподаткування платник може не зазначати інформацію у ф. № 20-ОПП. Лише констатується, що платник зобов’язаний повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням (п. 63.3 ПКУ; п. 8.1 Порядку № 1588).

Однак ця вимога, вочевидь, зовсім не означає, що ф. № 20-ОПП — це єдиний спосіб повідомляти про об’єкти оподаткування. Для того, аби прояснити це питання, податківці видали спеціальну консультацію у БЗ 116.11. У ній вони дійшли висновку, що

не потрібно зазначати у ф. № 20-ОПП інформацію про ті об’єкти оподаткування, які платник вже зазначив у своїй податковій звітності

Здавалося б, цілком логічна відповідь. Якщо платник подав декларацію і зазначив у ній об’єкти оподаткування відповідним податком, для чого інформацію про ці об’єкти оподаткування ще раз дублювати у ф. № 20-ОПП? За такого підходу до ф. № 20-ОПП потрапляють тільки ті об’єкти оподаткування, які залишилися не охоплені податковою звітністю. І підтверджується функція ф. № 20-ОПП — не дублювати податкову звітність, а надавати податківцям додаткову інформацію про майно платника.

Думка податківців

У вже згаданій вище спеціальній консультації податківці посилаються на загальне визначення об’єкта оподаткування згідно з п. 22.1 ПКУ. Процитувавши його, фіскали заявляють: інформація про об’єкти оподаткування, такі як товари, дохід (прибуток) або його частина, обороти з реалізації товарів (робіт, послуг), операції з постачання товарів (робіт, послуг) відображаються у відповідній податковій звітності платника, тому про такі об’єкти оподаткування не потрібно повідомляти у ф. № 20-ОПП.

Тож якщо виходити з логіки податківців, отримаємо, що ф. №20-ОПП призначена для деталізованої інформації саме про майно платника. Бо ж усі інші об’єкти оподаткування вже є у податковій звітності. І якщо подивитися на Довідник об’єктів оподаткування, цю логіку можна зрозуміти — там містяться виключно «майнові» об’єкти оподаткування.

Думка редакції

Цілком погоджуємося з податківцями в тому, що у ф. № 20-ОПП не потрібно відображати ті об’єкти оподаткування, які платник вже відобразив у своїй податковій звітності. Однак перелік об’єктів, які податківці зараховують до таких, що відображені у податковій звітності, викликає деякі запитання.

Так, дохід, прибуток і обсяги постачання дійсно відображаються у податкових деклараціях. Однак фахівці ДПСУ чомусь не згадали, наприклад, про земельні ділянки і об’єкти нерухомого майна, які теж відображаються у податковій звітності. Тож, на нашу думку, слід розглянути податкову звітність за кожним з податків. І зробити окремий висновок щодо того, яку інформацію про об’єкти оподаткування дає ця звітність і, відповідно, яку інформацію можна не дублювати у ф. № 20-ОПП.

Об’єкти оподаткування у податковій звітності й у ф. № 20-ОПП

Податкова звітність з податку

Об’єкт оподаткування, що є у звітності

Думка податківців

(ф. № 20-ОПП)

Думка редакції

(яку інформацію щодо податку зазначаємо у ф. № 20-ОПП)

Декларація з податку на прибуток

Прибуток, дохід з реалізації товарів, власне товари

Не подаємо

Згодні, інформація вже є у декларації*

* Незважаючи на те, що інформація про основні засоби фактично міститься у додатку АМ до декларації, зазначати такі основні засоби у ф. № 20-ОПП усе одно доводиться.

Декларація про майновий стан і доходи

Дохід фізичної особи

Не подаємо

Згодні, інформація вже є у декларації*

* Стосується як податкових агентів, так і ФОП-загальносистемників. Це, зокрема, актуально у випадках, коли фізична особа за трудовим чи цивільно-правовим договором працює в іншому місті. Подавати ф. № 20-ОПП і ставати на облік за неосновним місцем обліку через дохід такої фізособи роботодавцю не потрібно.

Податковий розрахунок за ф. № 1ДФ

Дохід фізичної особи

Не подаємо

Згодні, інформація вже є у Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ

Декларація з ПДВ

Операції з постачання, товари

Не подаємо

Згодні, інформація вже є у декларації

Декларація з акцизного податку

Операції з реалізації товарів, власне товари

Не подаємо, щодо товарів, подаємо щодо акцизних складів

Згодні, інформація про підакцизні товари вже є у декларації; додаткова інформація про акцизні склади необхідна для їх реєстрації в СЕАРПСЕ

Декларація платника ЄП

Дохід, обороти з реалізації товарів, земельні ділянки

Не подаємо

Згодні, інформація вже є у декларації

Декларація з екологічного податку

Обсяги забруднюючих речовин

Роз’яснень немає

Подавати ф. № 20-ОПП потрібно про джерела забруднюючих речовин (наприклад, котельні)

Декларації з рентної плати

Обсяги продукції, надр, використаної води та деревини, ширина радіочастотної смуги

Роз’яснень немає

Подавати ф. № 20-ОПП треба про об'єкт «ділянка надр» (код «711»), а також про місця зберігання ресурсів (нафтобаза, ставок, лісосклад, радіотрансляційний вузол тощо)

Декларації з майнових податків

Земельні ділянки; дорогі легкові автомобілі; об’єкти нерухомого майна

Подаємо

Не згодні, інформація про об’єкт оподаткування вже є у декларації юридичної особи*. Тож сміливі платники можуть її не дублювати

* Фізичним особам майнові податки нараховують самі податківці. Відтак ті з фізосіб, які є ФОП, декларації з майнових податків не подають і, відповідно, повинні повідомити про об’єкти оподаткування цими податками у ф. № 20-ОПП. Це ж рекомендуємо зробити обережним платникам — юридичним особам. Також вантажні автомобілі і легкові автомобілі, які не оподатковуються транспортним податком у ф. № 20-ОПП мають відображати всі платники, адже вони у декларації не зазначаються.

Декларація з туристичного збору

«Туристичні» місця тимчасового проживання (ночівлі)

Роз’яснень немає

Форму № 20-ОПП не подаємо, адже інформація про місця ночівлі (готель, кемпінг тощо) вже є у додатку до декларації*

* На нашу думку, ф. № 20-ОПП не подають ані платники (туристи), ані податкові агенти (власники «туристичних» місць проживання).

Декларація з паркувального збору

Земельні ділянки, виділені під паркування

Роз’яснень немає

Форму № 20-ОПП не подаємо, адже інформація про місця паркування вже є у декларації*

* До того ж власне земельна ділянка є частиною автомобільної дороги загального користування, а не власністю окремо взятого платника.