28.09.2020

Погашаємо вексель частинами

Підкажіть, чи можна погашати вексель частинами?

Погашати і отримувати частковий платіж за векселем можна. Це стосується як простого, так і переказного векселя. Головне — не вказувати оплату частинами як умову при складанні (видачі) переказного векселя.

Погашати вексельні зобов’язання треба в строк/термін, установлені в самому векселі.

Вони можуть бути сформульовані таким чином:

— після пред’явлення (тобто погашати треба в день пред’явлення векселя). При цьому за загальним правилом векселедержатель повинен це зробити протягом одного року з дня складання цього документа. Вексель може передбачати коротший/довший термін пред’явлення або містити застереження про пред’явлення не раніше визначеної дати;

— у визначений строк з дати пред’явлення (після пред’явлення конкретний строк фіксується у векселі);

— у визначений строк з дати складання векселя;

— на визначену дату (тобто вказується конкретний день для погашення).

За загальним правилом цивільного законодавства кредитор може не приймати виконання частинами (ст. 529 ЦКУ). Але вексельне зобов’язання — один з винятків.

Згідно зі ст. 39 гл. V розд. І Уніфікованого закону про векселі* (далі — УВЗ) утримувач не може відмовитися від прийняття часткового платежу. При цьому таке прийняття не позбавляє держателя права на протест векселя. У такому разі протест буде здійснений на неоплачену частину вексельної суми.

* Конвенція, якою введений УВЗ від 07.06.30 р., діє в Україні з 06.01.2000 р.

Тобто часткове погашення векселя допускається.

Зверніть увагу: вексель при частковому платежі залишається у векселедержателя.

У такому разі платник за векселем може вимагати, щоб:

— у векселі зробили відмітку про частковий платіж;

— йому надали про такий платіж розписку.

Платіж за векселем має бути безготівковим (ст. 6 Закону України «Про обіг векселів в Україні» від 05.04.2001 р. № 2374-III). Тому розписка про платіж носить другорядне значення. Її можна вимагати, але можна і не вимагати.

Проте платник кровно зацікавлений у проставлянні на векселі відмітки про частковий платіж. Вона може мати, наприклад, такий вигляд: «Частковий платіж у сумі… отримано. Дата. Підпис». Утримувач може не віддавати вексель до моменту повної оплати. Тому вексель, що знаходиться в руках кредитора, може продовжити свій обіг. Якщо частково оплачений вексель (без відмітки про це) перейде третій особі до закінчення строку для протесту, то платник ризикує повторно сплатити вже сплачену частину. А відмітка на векселі про частковий платіж рятує від таких ризиків.

Важливо! Не плутайте зазначене оформлення часткового погашення з умовами переказного векселя, які передбачають оплату частинами.

Річ у тому, що ст. 33 гл. V розд. І УВЗ встановлює недійсність переказних векселів із такими умовами.

Тобто в графі « 20 року заплатіть проти цього переказного векселя наказу…» не можна відразу зазначити про оплату частинами**. Якщо умова про оплату векселя частинами все-таки потрапила у вексель, то такий документ не матиме вексельної сили. Проте у багатьох випадках його все-таки можна буде розглядати як звичайний борговий документ.

** Форма переказного векселя затверджена рішенням НКЦПФР від 03.09.2013 р. № 1681.