15.04.2021

Блокування: послідовність дій

Приводом для публікації стало таке запитання читача: нашу ПН заблокували через включення до ризикових платників. Підходять граничні строки реєстрації інших ПН. Яку послідовність дій краще застосувати — спочатку виводити з ризикових платників, а потім відправляти ПН на реєстрацію чи навпаки?

Розблокування чи штраф. У вашому випадку найбільш негативне те, що реєстрація всіх ПН/РК, які ви відправлятимете після отримання Рішення про відповідність критеріям ризиковості платника, призупинятиметься. Винятки становитимуть тільки ті ПН/РК, які відповідають відсікаючим критеріям і не проходять моніторинг (п. 3 Порядку № 1165). Серед таких щасливців — самовиписані ПН, ПН на звільнені операції, критерії «500 тис. грн» і достатнє податкове навантаження, а також прийнята Таблиця даних. Зрозуміло, що в ці умови потраплять далеко не всі.

З одного боку, складається враження, що вам потрібно спочатку зняти ризиковий статус (див. «Доведи, що не верблюд! або Подаємо документи на розблокування» цього номера), а вже потім відправляти ПН/РК на реєстрацію. У такому разі вони повинні успішно пройти реєстрацію. Інакше вам доведеться не лише подавати документи на виведення з ризикових платників, але ще й возитися з розблокуванням зупинених ПН/РК.

З іншого — якщо ви не встигнете вийти з ризикового статусу до закінчення граничних строків реєстрації ПН/РК, то податківці неминуче застосують штраф за несвоєчасну реєстрацію (п. 1201.1 ПКУ). Адже датою реєстрації зупинених ПН/РК після розблокування вважається не дата їх фактичного розблокування, а дата подання на реєстрацію. Тому у вашому випадку безпечніше спочатку відправити ПН/РК на реєстрацію, нехай навіть їх заблокують, а потім здійснювати дії з виведення з ризикового статусу та їх розблокування.

Тобто альтернатива така: або мучимося з розблокуванням ПН/РК, або платимо штраф.Більшість постачальників обере перший варіант.

Утім, за порушення, вчинені в карантинний період (до останнього календарного дня місяця, в якому закінчиться карантин), штрафи не застосовуються (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Цей мораторій поширюється, зокрема, й на штраф за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК, граничний строк реєстрації яких припадає на період з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця закінчення карантину*.

* За ідеєю, щодо таких ПН/РК штрафів не має бути зовсім. Проте думка податківців поки не відома, не виключено, що вони можуть прийняти фіскальне рішення (штрафу не буде, тільки якщо зареєструєте ПН/РК до кінця карантину). Але поки про це говорити рано.

Тому зараз цими речами можна погратися. Якщо ви шануєте свого покупця й хочете передати йому ПК якнайшвидше, то можна ризикнути спочатку скасувати ризиковий статус і без зайвого клопоту зареєструвати ПН/РК.

Розблокування при ризиковому статусі. Тепер декілька слів про вже заблоковану ПН. Імовірно, у вас виникне схоже запитання: що потрібно робити спочатку — виводити з ризикового статусу чи розблоковувати ПН?

Заборони на розблокування ПН ризиковим платником немає. Нормативно-правові акти не забороняють подавати документи на розблокування, а потім знімати ризиковий статус платника. Але в житті податківці, імовірніше, відмовлять у реєстрації ПН. Мовляв, якщо діяльність платника загалом ризикова, то як у нього може бути якась не ризикова операція?

Тому на практиці виробилася така послідовність: спочатку виходимо з ризикового статусу — і тільки потім розблоковуємо ПН. Утім, це не догма. Доводилося стикатися й зі зворотною ситуацією, коли платникам розблокували ПН при ризиковому статусі. Мабуть, тут багато що залежить від адекватності податківців.