№30

Податки & бухоблік, квітень, 2021/№ 30 Інші номери журналу ›
  • Критерії ризиковості платника Блокування ПН/РК докучає платникам вже кілька років. Але останнім часом кількість блокувань явно побільшало. Блокують навіть тим, хто ніколи з цим явищем не стикався. При цьому життя не стоїть на місці. З'являються нові питання, податківці раз у раз вигадують чергові перепони, є свіжа судова практика. Про це й поговоримо у сьогоднішньому номері. А почнемо з включення платника ПДВ до списку ризикових. Щоб вам було трохи легше в цьому орієнтуватись (боротися з ризиковістю), обговоримо такі критерії, що найбільш популярні серед фіскалів, та різні (зокрема, надумані) підстави, за якими платників заганяють до списку ризикових.
  • Топові критерії ризиковості операцій Як вам відомо, ПН/РК, які потрапили під моніторинг, одразу заблокують, якщо платника, який подав їх для реєстрації в ЄРПН, включено до списку ризикових. А от якщо платник не ризиковий, то ПН/РК перевірять на відповідність критеріям ризиковості здійснення операцій. І при відповідності хоча б одному з цих критеріїв заблокують теж. Саме про такі критерії і поговоримо у цьому матеріалі.
  • Доведи, що не верблюд! або Подаємо документи на розблокування Щоб розблокувати зупинені податкові накладні (ПН) / розрахунки коригування (РК), а також зняти статус ризикового платника, потрібно подати податківцям пояснення та копії підтвердних документів. Про які документи йдеться? В які строки та в якому форматі їх подавати? Як вийти із зони ризиковості? Обговоримо ці моменти зараз.
  • Відмова в реєстрації ПН/РК: оскаржуємо Декому може здатися, що відмова в реєстрації ПН/РК — це кінець. Адже на відміну від подання копій документів на виведення з ризикових або подання документів разом із Таблицею, для розблокування ПН/РК є лише одна спроба. Але врятувати накладну або розрахунок коригування все ще можливо. Якщо гра варта заходу, то потрібно йти до кінця — оскаржувати рішення про відмову в реєстрації ПН/РК. Нагадаємо про алгоритм оскарження і звернемо вашу увагу на важливі нюанси.
  • Потрапили до ризикових? Можна оскаржити! Як ви вже зрозуміли, потрапляння до переліку ризикових платників — це чорна мітка для госпсуб’єкта. По суті, блокується господарська діяльність, оскільки реєстрація ПН стає суперускладненою (якщо не сказати — неможливою). Про початкову стадію виведення платника з ризикових ми вже поговорили (див. с. 6 цього номера). Але якщо це не принесло жодних результатів? Чи можна оскаржити такі дії податківців? Як це зробити та чи є у цьому сенс? Розбираємося.
  • Кинуті заблоковані ПН Доволі часто постачальники не подають документів для розблокування і кидають заблоковані ПН. Яку небезпеку вони в собі несуть? Чи можуть податківці оштрафувати за їх нереєстрацію? Як кинуті ПН впливають на показник ΣПеревищ? Коли покупцеві суму ПДВ з кинутої ПН списувати до витрат? З’ясуємо ці питання.
  • Розблокування ПН/РК і ∑Перевищ Процедура реєстрації розблокованих ПН/РК та їх обліку в декларації до кінця законодавчо не врегульована. Доводиться орієнтуватися на роз’яснення податківців. Чи розраховувати на ліміт за рахунок ∑Перевищ? У якому періоді відображати розблоковані ПН і РК у ПДВ-декларації? Давайте розбиратися.
  • Заблокували помилкову ПН/РК: що робити? Якщо реєстрацію ваших помилкових ПН і РК зупинено, можна сказати, що вам пощастило. Чому? Регліміт залишився цілим, а на помилкову ПН і взагалі можна махнути рукою — перешкод для реєстрації правильної ПН немає. Труднощі можуть виникнути хіба що із заблокованим помилковим РК. Але і їх можна вирішити. Зараз переконаєтеся в цьому самі.
  • Як уникають блокування Перехитрити СЕА ПДВ — справа складна. Але «спроба — не тортури». Тому щоб вас не так швидко наздогнав безвинно караючий блокувальний меч фіскалів, можливо, варто вдаватися до деяких дрібних вивертів. Надалі й поговоримо про антиблокувальну стратегію ПДВ-роботи та про не надто складні прийоми й хитрощі, щоб ви змогли частіше продиратися через Систему моніторингу відповідності ПН/РК критеріям оцінки ступеня ризиків (далі — СМКОР) до реєстрації ваших ПН/РК.
  • Блокування: послідовність дій Приводом для публікації стало таке запитання читача: нашу ПН заблокували через включення до ризикових платників. Підходять граничні строки реєстрації інших ПН. Яку послідовність дій краще застосувати — спочатку виводити з ризикових платників, а потім відправляти ПН на реєстрацію чи навпаки?
  • Преференція аграріям — Таблиця автоматом Наше підприємство є сільськогосподарським товаровиробником. Чи врахують нам Таблицю даних платника ПДВ в автоматичному режимі? Що для цього потрібно зробити? (м. Валки)
  • Одночасно два рішення щодо Таблиці даних?! Нове підприємство. ПН на виконані роботи були заблоковані. Була подана Таблиця даних. Надійшла позитивна відповідь про прийняття Таблиці (додаток 6). У цей же день пізніше надійшла негативна відповідь (додаток 7) із зазначенням причини: «Наявність в органах ДПСУ податкової інформації, що свідчить про здійснення платником податків ризикових операцій». Наскільки це правомірно? В Електронному кабінеті в нас немає жодних ознак ризиковості. (м. Дніпро)
  • ПН розблокували після 1095 днів На наше підприємство 17.11.2017 р. була виписана ПН, яка була заблокована. Станом на 18.11.2020 р. вона не була розблокована, і ми списали суму податкового кредиту до витрат. Станом на 22.03.2021 р. в Електронному кабінеті з’явилася ця розблокована ПН. Які наші дії? Чи можна відновити податковий кредит? Чи можна користуватися лімітом? (м. Львів)
  • Блокування ПН/РК. Документи і терміни
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі