15.04.2021

Преференція аграріям — Таблиця автоматом

Наше підприємство є сільськогосподарським товаровиробником. Чи врахують нам Таблицю даних платника ПДВ в автоматичному режимі? Що для цього потрібно зробити? (м. Валки)

Претенденти на автомат. Автоматично (без розгляду комісією регіонального рівня) Таблицю даних платника ПДВ приймуть лише в тих аграріїв, які одночасно дотримуються трьох умов (п. 18 Порядку № 1165):

1) внесені до Реєстру отримувачів бюджетної дотації (і в яких нерозлучним супутником декларації з ПДВ у такому разі є додаток ДС8) та/або на 31.12.2016 р. застосовували спеціальний режим із ПДВ відповідно до ст. 209 ПКУ, що була чинною тоді;

2) мають власні (право власності/користування) та/або орендовані земельні ділянки загальною площею не менш як 200 гектарів (включно) станом на 1 січня, задекларовані до 20 лютого поточного року;

3) зазначили в поданій Таблиці даних коди УКТ ЗЕД про постачання (виготовлення) товарів груп 01, 03, 04, 07, 08, 10, 12.

Уписалися в ці три умови? Тоді податківці повинні врахувати Таблицю в автоматичному режимі. Але це в теорії. На практиці фіскали вимагають від аграріїв подавати Таблицю не одну, а з поясненнями. Хоча насправді про пояснення для автоматників у Порядку № 1165 нічого не сказано.

Дії аграріїв. Для об’єктивного прийняття рішення місцеві податківці радять сільгосптоваровиробникам (причому всім без винятку) здійснити два кроки (див. poltava.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/440195.html, vl.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/437343.html).

По-перше, перед тим як відправити Таблицю, слід подати фіскалам докази наявності в сільгосптоваровиробника всіх необхідних ресурсів для здійснення госпдіяльності, а саме:

— вжити заходів щодо оформлення (у разі їх відсутності або неповного оформлення) правовстановлюючих документів на земельні ділянки та договорів оренди земельних ділянок із подальшим відображенням таких земель у податковій звітності;

— забезпечити повне оформлення трудових відносин із найманими працівниками та надати податківцям повідомлення про прийняття працівників на роботу;

— повідомити повну інформацію про наявність об’єктів оподаткування або об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням, за формою № 20-ОПП: власних або орендованих основних засобів, транспорту, сільськогосподарської техніки, офісних, виробничих, складських приміщень, земельних ділянок тощо.

По-друге, подати в електронному вигляді Таблицю даних платника ПДВ за формою J(F)1312303. А як додаток до Таблиці (код документа J(F)1360102) надати детальне пояснення напрямів господарської діяльності з посиланням на податкову та іншу звітність.

Крім того, як додатки до Таблиці необхідно надати копії статистичної звітності про сільськогосподарську діяльність, зокрема:

— Звіту про посівні площі сільськогосподарських культур (форма № 4-сг (річна));

— Звіту про збирання врожаю сільгоспкультур (форма № 37-сг — станом на останню звітну дату подання такого Звіту);

— Звіту про виробництво продукції тваринництва та кількість сільськогосподарських тварин (форма № 24-сг (місячна, річна));

— Звіту про площі та валові збори сільськогосподарських культур, плодів, ягід і винограду (форма № 29-сг (річна)).

За запевненнями фіскалів, якщо аграрій виконає всі ці вимоги, то Таблицю даних платника ПДВ у нього приймуть в автоматичному режимі. Відповідно він зможе уникнути блокування ПН/РК на постачання сільськогосподарської продукції.

Але будьте пильними! Іноді обіцянки податківців розходяться з їх реальними діями. А рятує від блокування ПН/РК, нагадаємо, тільки врахована фіскалами Таблиця.

Тетяна Войтенко, податковий експерт