19.04.2021

Об’єднаний звіт. Вісті з полів

Наразі триває найгарячіший період звітування за 1 квартал 2021 року. Одним із лідерів по «непонятках» є нова об’єднана звітність з ЄСВ та ПДФО. Ні, ми навіть не сподівалися, що все пройде легко. Але ж період «нелегкості» дещо затягнувся. Плюс практика підкидає свої нюанси. У результаті те, що написано в теорії в Порядку № 4, затвердженому наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4, не завжди збігається з тим, що ми маємо в результаті написання програми та розставляння контролів при перевірці звітності. Тож пропонуємо обговорити вісті з полів.

Додаток 5 (Д5). Пропоную почати нашу розмову з лідера перегонів за кількістю помилок. У Д5 відображаємо відомості про трудові й цивільно-правові відносини. Його попередницею була ЄСВшна таблиця 5. Проте в певних моментах заповнення Д5 кардинально відрізняється від заповнення таблиці 5.

Почну з граф, що додалися. Графа 11 «Внутрішній сумісник». У Порядку № 4 зазначено, що вона заповнюється лише для сумісників, тобто осіб з категорією 2 у графі 07. Проте практика пішла іншим шляхом. І контролі розставлені так, що ця графа повинна бути заповнена завжди. Тож,

якщо приймаєте/переводите, переміщуєте, звільняєте внутрішнього сумісника, надаєте йому декретні відпустки, ставте 1 у графі 11. У всіх інших випадках — 0

Ще одна нова графа 12. У разі переведення/призначення особи на іншу посаду, переміщення до іншого підрозділу зазначаєте 1. В інших випадках — 0. Зауважу, що поява цієї графи дозволила відображати переведення/переміщення одним рядочком. Зверніть увагу на цей момент! Не допускайте помилок!

Факт переведення на іншу постійну посаду/роботу чи переміщення відображаємо одним рядком. У графі 10 — дата початку роботи на новій посаді. У графі 12 — 1. Кадрові графи 13 — 15 заповнюємо обов’язково. У графі 16 — реквізити відповідного наказу.

Увага! Якщо працівник протягом одного місяця звітного кварталу був прийнятий, а потім звільнений — заповнюємо на нього один рядок. У графі 10 Д5 вказуємо дату прийняття і дату звільнення. У графі 16 — реквізити наказів (на прийняття та звільнення) зазначаємо через кому. Аналогічно діємо (тобто формуємо один рядок) й у ситуації, коли на один місяць звітного кварталу припадає початок та закінчення цивільно-правового договору на виконання робіт (надання послуг).

У всіх інших випадках кожну подію зазначаємо в окремому рядку. Наприклад, прийняли/звільнили в одному звітному кварталі, але в різних місяцях — у Д5 окремо показуємо прийняття, окремо — звільнення. Особу перемістили на інше робоче місце і звільнили — кожну подію зазначаємо в окремому рядочку. Навіть якщо ці події відбулися в одному місяці.

Додаток 4 (4ДФ). Тут на перше місце виходить виправлення помилок у формі № 1ДФ за звітні періоди до 2021 року. Річ у тім, що у формі № 1ДФ, на відміну від 4ДФ, дані відображалися в цілому за звітній квартал, без розбиття за місяцями кварталу. Відповідно у разі виправлення помилок, допущених у формі № 1ДФ, у рядку 02 «Звітний (податковий) період» поле «номер місяця в кварталі» не повинно було заповнюватися.

Проте програмне забезпечення при заповненні та прийнятті звітності не дає можливості сформувати 4ДФ без номера місяця. Тож податківці наразі рекомендують у випадках подання уточнюючих 4ДФ за звітні періоди до 2021 року вказувати номер місяця «3» — останній місяць кварталу (див. статтю «Виправляємо помилку у формі № 1ДФ»).